Befutott az Nvidia Tesla K20 és a K20X is

A Tesla K20-as sorozat tagjai a világ leggyorsabb szuperszámítógép-fürtjében is helyet kaptak.

Befutott az Nvidia Tesla K20 és a K20X is

Az Nvidia GK110-es grafikus processzoráról korábban már írtunk, most azonban egy új Tesla családot is bemutathatunk, amelynek tagjai az Nvidia legkomolyabb Kepler alapú grafikus processzora köré épülnek. A K20-as sorozatban nem egy, hanem rögtön két modellt is találunk: a kisebbik a Tesla K20, míg a nagyobbik a Tesla K20X típusjelzést kapta.

Az általános célú számítási feladatokra használható, hatalmas párhuzamos számítási teljesítményt kínáló újdonságok szuperszámítógép-fürtökben, illetve HPC konfigurációkban kaphatnak majd helyet – meg persze munkaállomásokban is találkozhatunk majd velük. Az újdonságokon videó kimenetek természetesen most sincsenek, hiszen nem videokártyákról, hanem általános célú gyorsítókártyákról van szó.

A termékek legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat tárja elénk:

Az adatok meglehetősen impozánsak, ám az egyelőre sajnos nem derült ki, hogy a Tesla család legújabb tagjai pontosan mennyibe kerülnek majd. A termékeket egyébként különböző OEM partnereken keresztül - ilyen például a Cray – lehet elérni.

Érdekesség, hogy a fenti adatok szerint még a K20X esetében sem áll rendelkezésre a GK110-es GPU összes

erőforrása: a jelek szerint egy SM tömb letiltásra került, így 15 helyett „csak” 14 aktív SM tömb aktív, azaz a CUDA magok száma 2688.

A korábbi Tesla sorozatú megoldásokhoz hasonlóan a K20-as család tagjai is kínálnak ECC támogatást, ami az eljárás sajátosságai miatt némileg csökkenti a maximálisan elérhető memória-sávszélesség mértékét. Az Nvidia állítása szerint az ECC támogatás miatt 2-15% közötti mértékű memória-sávszélességet kell feláldozni az ECC-vel kapcsolatos adatforgalomra, azaz az overhead mértékét a Fermi alapú Teslákhoz képest sikerült nagyjából felére csökkenteni.

A K20-as család K20X tagját kifejezetten szerverekbe szánja a gyártó, így az ventilátor nélküli hűtéssel érkezik – a hűtőbordák között a rackban található ventilátorok fújnak majd át némi levegőt. A K20-as modell ezzel szemben munkaállomásokban és nem-OEM szerverekben is helyet kaphat, vagyis aktív, azaz ventilátoros hűtéssel kerül forgalomba.

A világ leggyorsabb szuperszámítógép-fürtjében Tesla K20-as sorozatú gyorsítókártyák lapulnak

Ma megjelent a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógép-fürtjét összesítő lefrissebb TOP500-as lista is, amelynek első helyére az Opteron processzorokból és Tesla K20-as sorozatú gyorsítókártyákból álló Titan szuperszámítógép-fürt került. Az Oak Ridge National Labs területén üzemelő erőmű annyira gyors, hogy számítási teljesítményével könnyedén bezsebelhette az első helyet a Top500-as listán.

A Linpack mérés alapján a Titan 17,59 PFLOP/s-os számítási teljesítményt kínál, ami félelmetesen komoly érték. Ezt a számítási teljesítményt csak az IBM BlueGene/Q szuperszámítógép-fürtje tudta megközelíteni, méghozzá 16,325 PFLOP/s-os számítási teljesítménnyel.

Érdekesség, hogy a Top500-as lista negyedik helyezettje a Titánhoz képest már csak kevesebb, mint feleakkora számítási teljesítményt kínál, míg az ötödik helyen tanyázó számítógép-fürt az első helyezett számítási

teljesítményének csak nagyjából a negyedét tudja felmutatni.

Az Nvidia állítása szerint a Tesla K20-as sorozat tagjainak szállítása az OEM partnerek felé még ezen a héten megindul, a termékek általános megjelenésére pedig a hónap későbbi felében, illetve a következő hónap elején kerülhet sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward