Befutott az iPad Pro 9.7, olcsóbb lett a Watch (frissítve)

A 9,7 hüvelykes iPad Pro remek képminőséget fog nyújtatni és számos ponton hoz előrelépés. Az Apple Watch pedig a szerényebb ár mellett új szíjakat is kapott.

Befutott az iPad Pro 9.7, olcsóbb lett a Watch (frissítve)

Az Apple a várakozásoknak megfelelően egy új iPadet is reflektorfénybe állított a rendezvénye során. Az iPad Pro 9.7 esetében az Apple azokat a vásárlókat veszi célba, akik egy igazán profi tabletet keresnek 10 hüvelyk körüli méretben, de nem akarnak Windowst futtató készüléket.

A cupertinói alakulat ennél az újdonságnál különösen nagy hangsúlyt fektetett a kijelzőre. A 9,7 colos átlóval rendelkező panel egy új, úgynevezett True-Tone megjelenítő, ami a 2048 x 1536 képpontos felbontás mellett lenyűgözően gazdag színvilágot fog nyújtani. Az egység már az sRGB színteret átlépve DCI P3 lefedettséggel rendelkezik, és az 500 nites fényereje az intenzív napsütéssel is sikeresen fogja felvenni a versenyt. Az érintésérzékeny felület úgy lett kialakítva, hogy az Apple Pencillel való használat sem jelent neki problémát, így akár grafikus munkában is társa lehet a jövendőbeli felhasználóknak. A panel feletti fényérzékelő megújult, így nemcsak a fényerőt tudja automatikusan kalibrálni a környezeti viszonyokhoz, hanem a színhőmérsékletet is. A táblagépen az iOS 9.3 operációs rendszer lesz már jelen, ami egyebek mellett például már az új éjszakai üzemmódnak sem lesz híján, ez a kékfény szűrésével próbálja megóvni a felhasználók szemét.

A kisebb iPad Pro kiváló fotós képességekkel bír majd, hiszen mind a főkamerát, mind pedig az előlapi képalkotót figyelembe véve a lehető legjobb opciót nyújtja házon belül. Ez azt jelenti, hogy a 12 megapixeles iSight kamera bukkant fel a hátoldalán egy LED-es segédfény kíséretében, az elején pedig egy 5 MPixeles megoldás képviselteti magát. Videózásnál 4K és 1080p támogatást nyújt. Az iPad Pro 9.7 modellben az Apple A9X központi chip jutott főszerephez – ez a megoldás pillanatnyilag az Apple legizmosabbja. Az Apple A9X ugyan továbbra is csak kétmagos, de az egyedi tervezésű Twister magok már 2,25 GHz-es órajelen üzemelnek benne, és a grafikus feladatokért egy szintén egyedileg összeállított PowerVR Series7XT IGP felel 12 feldolgozó egységgel. Az LPDDR4 rendszermemória 2 GB-os méretű, ami fele a nagyobb modellének, de a RAM-hiány vélhetően így sem fog keresztbe tenni a gördülékeny munkavégzésnek. A háttértárat figyelembe véve három különböző kivitelt tudunk majd megkülönböztetni. Az alapot a 32 GB-os változat jelenti, ezt követi a 128 GB-tal szolgáló kivitel, a csúcson pedig egy 2565GB-os változat trónol – itt aztán már végképp nem jelent gondot, hogy nincs bővítési lehetőség.

Az iPad Pro 9.7 kapcsolati képességeit tekintve az első és legfontosabb, hogy két változat érkezik, lesz ugyanis, ami csak Wi-Fi-vel szolgál, de opcionálisan meg lehet majd szerezni 4G LTE hálózati modemmel ellátva is. Akad a kelléktárában NFC chip, a WLAN 2x2 MIMO antennával dolgozik és támogatja a 802.11ac szabványt is, a beépített Bluetooth modul pedig 4.2-es. A tablet keretén jelen van a Lightning csatlakozó mellett a Smart Connector is, ami az iPad Pro egyik legfontosabb újítása volt tavaly. A nagyobbik iPad Próhoz hasonlóan ez a készülék is négy hangszóróval lett felvértezve, ezáltal kiváló hangzást tud majd biztosítani. Ez az iPad Pro is teljes egészében alumínium ötvözetbe burkolózott, ezáltal nemcsak a belbecs, hanem a külcsín is igazán rendben lesz. A 6,1 milliméteres gép csak 437 grammot nyom (444 g LTE-vel), de mégis kellően erős akkumulátorra lett bízva. Egy 27,5 Wh-s telep szorgoskodik benne, ami előre láthatólag kb. 10 órányi videózásra biztosít lehetőséget egy feltöltéssel.

Az Apple iPad Pro március 24-étől rendelhető meg és 31-én kezdi a szállítását a vállalat. A készülék 32 GB-os kivitelben csak Wi-Fi-vel 600 dollárba kerül, 128 GB-tal 750 dollárt kóstál, a 256 GB-os variánsa pedig már 900 dolláros árcímkét kapott. Örömünkre szolgál azt hírül adni, hogy az újdonság érkezésével az Apple lentebb tornászta az iPad Air 2 árát, így ez mostantól már akár 400 dollárért is elérhető a legegyszerűbb konfigurációban.

Frissítve: Eredetileg azt feltételezte a sajtó, hogy ez a készülék is 4 GB RAM-ot kapott, mint a nagyméretű iPad Pro, ám sajnos ennek az ellenkezője igazolódott be a teljesítménytesztek során. Tehát a rendszermemória itt mindössze 2 GB.

A vállalat az Apple Watch-ra is szentelt egy kicsit a műsoridőből, lássuk, hogy ehhez kapcsolódóan milyen friss mozzanatokról számolhatunk be. Az Apple okosórája ugyan nem kapott egyelőre utódot, azonban az iPad Air 2-höz hasonlóan csökkent valamelyest az ára. A sportos modellt mostantól már akár 300 dollárért cserébe megvásárolhatják az érdeklődők, ami 50 dolláros áresést jelent. Továbbá a cupertinóiak új szíjakkal és színekkel is próbálják még népszerűbbé tenni az eszközt, ami egyébként, ha nem is a várakozásoknak megfelelően, de eléggé jól szerepel a viselhető eszközök piacán. Az Apple folyamatosan ott van a dobogón az IDC negyedéves eladási toplistáin.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward