Befutott az iPad Air 2 és az iPad mini 3

Az iPad Air 2 egészen megújult, az iPad mini 3 viszont csak a kötelező foltozáson esett át.

Befutott az iPad Air 2 és az iPad mini 3

Az Apple menetrend szerinti járata két új iPadet is hozott. A légiesen könnyed iPad Air második kiadása mellett egy friss iPad mini is feltűnt a színen.

A friss készülékek bemutatása előtt először az operációs rendszert kell közelebbről szemügyre vennünk. Az iPad pároson ugyanis már nem a szeptemberben útnak indított iOS 8, hanem annak a legfrissebb variánsa, az iOS 8.1 fut. Mit tartogat ez? Nos, sok újításra ennyi idő elteltével nem érdemes számítani, de az Apple számára mégis nagyon fontos az iOS 8.1 érkezése. Ezzel érkezik az Apple Pay támogatás, és mostantól lehet majd a felhasználóknak az okostelefonokba és táblagépekbe „betáplálni” a bankkártyáik adatait. A Pay a cupertinóiak saját mobilos fizetési rendszere, ami megegyezően a konkurens megoldásokkal, az NFC technológián alapul. Éppen ezért az Apple Pay szolgáltatásban rejlő lehetőségeket csak azok tudják majd kiaknázni, akik az új termékek valamelyikével rendelkeznek már. Ide sorolható az iPhone 6 és a 6 Plus, a 2015 elején érkező Apple Watch és a most bemutatkozó iPad Air és iPad mini kiadás. Az Apple Pay szolgáltatás és az iOS 8.1 október 20-án indul útnak. A frissítés még néhány egyéb új funkciót (iCloud Photo Libary) is tartogat, és hibajavítás is szép számmal akad benne. Az iOS 8.1 az elkövetkezendő napokban a többi olyan Apple termékre is meg fog érkezni, ami támogatja az iOS 8-at. Ennek a telepítése figyelembe véve az iOS 8 frissítéssel kapcsolatos problémáit, mindenképpen ajánlott.

Az iPad mini a megjelenésekor igen komoly lemaradásban volt tudás tekintetében a nagyobbik táblagéphez képest, de ez a hátrány szinte eltűnt az iPad mini 2-nél. A harmadik mini azonban megint szerényebb képességek birtokában lesz, mint az iPad Air 2. Ez szomorú hír azok számára, akik a kisebb készülék mellett szerették volna letenni a voksukat, és lehetőleg kompromisszumok nélkül.

A két táblagép előlapján ezúttal nem a megjelenítőre helyezték a legnagyobb hangsúlyt, hanem a főmenübe vezető billentyűre. Ez immáron magába foglalja a TouchID ujjlenyomat-olvasó szenzort is, ami zafírüveggel van lefedve, hogy ne eshessen bántódása, hiszen akkor nem tudná maradéktalanul ellátni a feladatát. A TouchID révén úgy tehető biztonságosabbá a szerkezetek használata, hogy semmi nem rondít bele a felhasználói élménybe. A biometrikus kütyü jobban dolgozik, mint az első generációs megoldás, és szinte egy pillanat alatt végbemegy az azonosítás. A kijelzők terén egyik masina sem változott, mindkét újdonság 2048 x 1536 képpontos felbontással dolgozik, csak éppen eltérő képátló kíséretében. Az iPad Air esetében most is 9,7 hüvelykes a LED-es háttérvilágítású, tükröződésmentes bevonattal ellátott, IPS technológiás panel, az iPad mini 3-nál meg maradt a jól bevált 7,9 col, ennek megfelelően az előbbi 264, az utóbbi pedig 324 PPI-s pixelsűrűséggel kecsegtet.

Még az új iPadek előlapjánál maradva, ezúttal sem maradhatott el az 1,2 megapixeles fényképek készítésére alkalmas FaceTime HD kamera. Ezzel Wi-Fi és mobilinternet-kapcsolat mellett egyaránt lehet majd videócsevegéseket folytatni. Az iPad mini hátoldalán maradt az eddig is alkalmazott 5 MPixeles kamera, az iPad Air 2 viszont fentebb lépett. Ez immáron az iPhone-okhoz hasonlóan 8 megapixeles, iSight főkamerát kapott, tehát ettől kezdve már a nagyobbik iPaddel is igazán jó minőségű fotók lőhetőek. Fontos azonban, hogy még nem a legújabb generációs modult vetették be itt, csak egy korábbi kamera csillogtathatja meg újra a tudását. Erről árulkodik az is, hogy itt a lencserendszer csak F/2.4-es rekeszértékkel bír. A szoftver kínál sorozatkép módot, hogy ne maradjon le a felhasználó a legjobb pillanatról, illetve lesznek beépített képi szűrők is, amikkel pillanatok alatt fel lehet majd dobni a fényképeket. Videófelvételeknél a legnagyobb választható felbontás 1080p lesz, 720p-ben pedig 120 képkockás sebességű lassított felvételeket lehet majd alkotni. Rosszabb környezeti fénynél egy LED-es vaku fog a kamerák segítségére sietni.

A belteret kitöltő alkatrészek terén sajnos még nagyobb a különbség a két eszköz között. Az iPad mini 3 esetében azt láthatjuk, hogy szinte minden megmaradt az iPad mini 2-ből. Az iPad Air 2 viszont már az Apple A8X központi chipnek nyújt menedéket, ami az A8-nál is komolyabb teljesítményt fog szállítani. Sajnos a különbségekre pontosan a bemutató során nem derült fény, de az sokat elmond, hogy másfélszer több tranzisztort foglal magában az X, mint a sima Apple A8. A rendszermemória ezúttal is a központi chippel lesz egy tokba integrálva, és akárcsak a telefonoknál, itt is 1 GB-os méretben képviselteti magát – sajnos tehát továbbra sem lesz 2 GB, pedig most tényleg sok pletyka szólt már erről. Tárhely tekintetében dobták az eddigi 32 GB-os modelleket mindkét eszköznél. A minimumot továbbra is a 16 GB jelenti, és bővítésre ezúttal sincs lehetősége a felhasználóknak, így ha ezt kevésnek találják választhatnak majd a 64 és a 128 GB-nyi tárkapacitással megáldott verziók közül. Ha szűkösre fordulna a helyzet, valamelyest lehet könnyíteni a háttértáron az iCloud Drive révén, ez alapesetben 5 GB-tal szolgál ingyen, és igény szerint jelentősen fentebb is lehet tornászni előfizetési díj ellenében. Az új Air kapcsolati lehetőségei között szerephez jut egy kétsávos, 802.11 a/b/g/n/ac előírásoknak megfelelő Wi-Fi (MIMO), Bluetooth 4.0 LE modul és persze NFC chip, ami kezdetben kizárólag az Apple Pay által lesz kihasználva. Továbbá opcionálisan választható majd 4G LTE modemmel is mindkét masina (az Air 150, a mini meg 100 Mbps-os letöltési sebességet támogat), ráadásul ekkor már egy A-GPS vevő jelenlétével is számolni lehet, ami fontos pozitívum.

A cupertinóiak tabletjei már legutóbb is igazán jól szerepeltek a fizikai paramétereiket számba véve, azonban a legújabb Air ilyen téren is előrelépést ért el – az iPad mini 3 nem változott. A friss iPad Air vonalvezetése nagyjából azonos a korábbi vasével, ám mind a térfogatán, mind pedig a tömegén faragtak. Csaknem 20 százalékkal lett vékonyabb, és kb. 30 grammal lett könnyebb. Ez bizony nagyon szép előrelépés, így mindössze 6,18 milliméterre emelkedik ki a síkból a háza – ezzel pedig megszerezte a világ legvékonyabb tabletje címet –, és 437 g-ot nyom a mérlegen. Az alumínium burkolatok aljára kerültek a sztereó hangszórók, amik erőteljesen szólalnak majd meg, ha a szükség úgy hozza. Az akkumulátoraik kapacitása erősen eltérő lesz a fizikai méretekből következően (8600 és 6470 mAh), viszont ez nem jelenti azt, hogy az üzemidő terén komolyabb eltérés mutatkozna, mivel a nagyobb megjelenítő többet is fogyaszt. Egyetlen feltöltéssel kb. 10 órán át lehet majd nyúzni a két új iPadet. Végül az utolsó újítás, hogy már nemcsak szürke és fehér színekből lehet választani, hanem akárcsak az okostelefonokat, a táblákat is meg lehet majd venni arany kivitelben.

Az Apple a múlt hónapban leleplezett iPhone 6 és 6 Plus esetében még a megszokottnál is magasabb árat szabott, de szerencsére az iPadeknél nem kell az egekbe szökő árakkal számolni. A iPad Air 2 16 GB-os tárhellyel 500 dollárról fog indulni, a 4G LTE modemnek pedig 130 dollár lesz a felára. Ezzel szemben az iPad mini 3 már 400 dollárért hazavihető lesz, az 4G LTE-vel megtoldva pedig 530 dollárt fog kóstálni. Az Apple az újdonságokra október 17-étől vesz fel előrendeléseket, a gépezetek szállítása pedig október 24-én veszi kezdetét.

Természetesen az Apple ezúttal sem feledkezett meg a megfelelő védelemmel szolgáló kiegészítőkről, és a különböző iPad modellek számára többfajta megoldással is szolgálnak. Lesz a kínálatban mágnesesen csatlakoztatható fedlap, illetve olyan tok is, ami a teljes szerkezetet körül öleli. Az állvánnyá is átalakítható kijelzővédő 40 dollárba fog kerülni, a komolyabb oltalmat nyújtó megoldások pedig 70-80 dollár körüli áron érkeznek. Gazdag színkínálat és változatos anyaghasználat jellemzi ezeket, így mindenki megtalálhatja majd a stílusához és a gépéhez leginkább megfelelőt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward