Befutott az Android N második előzetese

A Google egyebek mellett a Vulkan API-val és egy sor új emojival küldte bevetésre a Developer Preview 2-t.

Befutott az Android N második előzetese

Korábban a Google mindig a fejlesztői konferencián állt elő egy friss Androiddal, ezúttal azonban más a helyzet. A következő főverzió első kiadása már márciusban közkincs lett, most pedig a második előzetes érkezéséről számolhatunk be. Az Android N Developer Preview 2 több újdonságot is hoz, és az is fontos, hogy komoly előrelépést jelenthet a stabilitásban.

Bár ez a második Android N kiadás, technikailag már a harmadik telepítőt tette közzé a Google, ugyanis az alfa verziójú Android N hamar javításra szorult, amit a keresőóriás egy kisebb frissítéssel orvosolt nem sokkal a megjelenését követően. A most napvilágot látott Android N Developer Preview 2 minden bizonnyal tobzódik a különböző javításokban és optimalizálásokban, de ami itt igazán számít jelenleg, hogy új funkciókat is tartogat a fejlesztők számára.

A legfontosabb újítás ebben az előzetesben a Vulkan API megjelenése. A Vulkan nevét egyre sűrűbben lehet hallani napjainkban, egy rendkívül rugalmasan felhasználható 3D grafikus API-ról van szó, amelynek a fejlesztéséből a Khronos csoport tagjai is kivették a részüket. Ennek a segítségével kiváló látványvilágot felvonultató játékokat alkothatnak a partnerek az Androidra, ugyanis a legnagyobb népszerűségnek örvendő OpenGL ES API-hoz viszonyítva sokkal jobban bánik a rendelkezésére álló erőforrásokkal. Ehhez a Google egy különálló fejlesztői csomagot is alkotott Vulkan Developer Tools néven.

A második előzetesben megjelent egy új parancsikonforma is, ez már nemcsak elindítani képes egy adott alkalmazást, hanem azonnal végrehajt előre meghatározott feladatot is az érintett programon belül. Az üzenetküldő például úgy indítható, hogy rögtön megadott címzett részére lehet levelet intézni, a térkép egy előre definiált helyre, például haza navigál bárhonnan, a multimédiás app pedig elindíthatja egy sorozat következő epizódját – ez egy adott lejátszási listát betöltve oldható meg. Mivel itt már többrétű feladatkört lát el egy parancsikon, nem meglepő, hogy egyszerre több ilyet is létre lehet majd hozni egy-egy alkalmazáshoz kötődően.

A különböző hangulatjelek, vagy másképpen emojik elég sűrűn változnak és újulnak meg mostanában a mobil operációs rendszerekben, ezúttal is történt ilyen szintű változás. Támogatást nyert az Unicode 9 használata, és a Google bevezetett egy sor „emberszerű” piktogramot, amik egyre élethűbben képesek kifejezni a különböző dolgokat. Ez főleg azoknak érdekes, akik üzenetküldő, vagy szövegbevitelre specializálódott alkalmazásokat fejlesztenek. És arra is érdemes még kitérni az aktuális Developer Preview kapcsán, hogy az API-k szintjén is sok változás történt, ami pedig a rendszer egészére kihatással lehet. Az API-k fejlesztésének köszönhetően javulhat az Androidon belül a több ablakos alkalmazásfuttatás, az értesítési rendszer és még sok más egyéb dolog is.

Az Android N hetekkel ezelőtt megjelent alfája a vélekedések szerint még nem volt alkalmas a mindennapos használatra, de talán ezúttal már más lesz a helyzet. A fejlesztők sokat dolgoztak azon, hogy felszámolják a korábban jelzet hibákat, és talán még némi optimalizálásra is maradhatott idejük. Mindazonáltal azt továbbra is érdemes leszögezni, hogy az Android N Developer Preview 2 sem hétköznapi használatra lett még tervezve, szóval inkább csak a programozóknak lehet érdekes ez a kiadás is. Bár nem bír nagy jelentőséggel, de arra is érdemes még kitérnünk, hogy a napokban a Samsung botlásának köszönhetően kiderült, hogy az Android N milyen verziószámmal érkezik. Ez a rendszer Android 7.0-ként fog bevonulni a történelembe.

Az Android Béta programnak köszönhetően, itt már biztos akadnak majd olyan felhasználók, akik értesítés fognak kapni a friss Android N verzió megjelenéséről, és ők azonnal telepíthetik is a második fejlesztői előzetest OTA módon (Over-The-Air). Ilyenkor mindössze annyit kell tenni a gép tulajdonosának, hogy megfelelő sávszélességet és töltöttségi szintet biztosít a művelet idejére. Természetesen a Google az ide vonatkozó honlapon is közzétette a telepítő fájlokat, így igény szerint manuálisan is felpakolható az újdonság az érintett Nexus modellekre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward