Befutott a Google Duo

A Google I/O alkalmával beharangozott, videóhívások bonyolítására szolgáló alkalmazás hamarosan mindenki számára elérhető lesz.

Befutott a Google Duo

A Google az idei fejlesztői konferencián sokak meglepetésére kettő kommunikációs alkalmazást is bemutatott. Az egyik ilyen applikáció az Allo, ami szöveges beszélgetések bonyolítására alkalmas elsősorban, de milliónyi funkciót vonultat fel, a másik pedig a Duo, ami a videóhívásokat szeretné megreformálni, divatosabbá tenni.

A bejelentésen ugyan átesett a Google az I/O rendezvény során, ám egyik program sem vált elérhetővé akkor, az érdeklődők csak előregisztrációra jelentkezhettek egészen eddig. Most a keresőóriás a hivatalos blogján elárulta, hogy elindult a Duo terjesztése. Fokozatosan jut majd el mindenkihez a program, szóval előfordulhat, hogy lesznek olyanok, akiknél még várni kell egy keveset, de a vállalat leszögezte, hogy már csak napok kérdése, és bárki telepítheti a támogatott eszközére a videós újdonságot. Ezzel az a kérdés is eldőlt, hogy a két friss programok közül melyik készülhet el hamarabb; az Allóra még várnia kell a nagyközönségnek.

A Google Duo egy faék egyszerűségével bír, és a vállalat szerint éppen ez lehet az, ami miatt az emberek megkedvelhetik. Ahogy azt a neve előre vetíti, itt nem kell csoportos videóhívási lehetőséget keresni, csakis két fél elegyedhet beszélgetésbe ezen keresztül. Az alkalmazás az Androidot részesíti előnyben, azonban az iOS támogatást is elkészült mostanra, szóval az Apple készülékekkel rendelkező emberek is használatba vehetik majd az App Store-on keresztül.

A Duo telepítését követően a felhasználók azzal az érdekességgel szembesülhetnek elsőként, hogy bár a Google fejlesztésről van szó, egyáltalán nem igényel Google fiókot. A használatba vételéhez elegendő lesz megadni a telefonszámot, ami az első pozitívum a neve mellett. A program tudni fogja, hogy a telefon névjegyzékéből kik azok, akik használják, szóval ezzel sem kell foglalkoznia a felhasználónak. Az üzembe helyezést követően rögtön lehet majd hívásokat indítani az érintett ismerősök irányába, és ez mindössze egyetlen érintést fog igényelni.

Az egyszerű felépítésnek köszönhetően nincs nagy hardveres igénye a Duónak és itt a szakemberek rámentek arra, hogy a videózás a lehető legsimább legyen, ne essen szét a kép egy pillanatra sem, és ne is akadozzon. A Google úgy tervezte meg a Duót, hogy szerényebb sávszélességet nyújtó internetkapcsolat is elegendő legyen a számára, és ingadozás mellett is megfelelően reagáljon. Ez azt jelenti, hogy ha valamiért megcsappan az átviteli sebesség, akkor a videó minősége automatikusan visszaskálázódik anélkül, hogy bármilyen fennakadás lenne a folyamatos beszélgetés közben. Sőt mi több, akkor sem jön zavarba az applikáció, ha otthon még Wi-Fi-ről indítja a hívást az ember, de közben útra kel, és mobilinternetre vált át a telefon – a Duo ezt is gondolkodás nélkül le tudja kezelni.

Mikor a Duóval hívást indít a felhasználó, akkor a másik fél telefonján nem a hívó beállított profilképe jelenik majd meg, mint a legtöbb csevegő program esetében, hanem már azonnal azt fogja kirajzolni az applikáció, amit a kamera lát. A Knock Knock funkcióval elkerülhető, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljön az a felhasználó, aki a fogadó szerepét tölti be, a hívó pedig nyilván tisztában lesz azzal, hogy már láthatják a kamerán keresztül minden mozzanatát. A Google szerint ez emberközelibbé teszi a videóhívások létesítését. És végül még azt is ki kell emelni a Duónál, hogy minden egyes beszélgetés végponttól végpontig titkosított.

Google Duo: Android | iOS

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward