Befutott a Dell Venue 8 Pro

A Dell legújabb táblagépe egy Intel Atom x5 központi chippel meghajtva érkezik, és drágább lett, mint amire számított a közönség.

Befutott a Dell Venue 8 Pro

A Dell egy újabb taggal bővítette a Venue termékcsaládot, megérkezett a friss Venue 8 Pro. Az újdonság nagyon jó képességekkel rendelkezik, de meg is kéri majd az árát az amerikai nagyvállalat. Lássuk, hogy a Windows 10-es masina összességében milyen kilátásokkal indul útnak.

Az új Venue 8 Pro mérete nem rejtély, hiszen a neve azonnal elárulja, hogy 8 hüvelykes panelnek ad otthont. A felhasznált megjelenítő IPS technológiát és a Full HD-nál is magasabb, 1920 x 1200 képpontos (WUXGA) felbontást alkalmaz a megfelelő képminőség garantálásra érdekében. Az eszközt a szoftveres oldal tekintetében két kivitelben lehet majd birtokba venni: készül belőle olyan modell, amelyen csak a Windows 10 szerényebb, Home változata fut, és elérhető lesz a Windows 10 Pro kiadásával is. Ez utóbbi vállalati célra vásárolt Venue 8 Prók esetében jöhet majd igazán jól, otthoni felhasználásra megfelel a Windows 10 Home, ahogy arra a neve is utal. A Venue 8 Prónak a kamerarendszere a leggyengébb pontja, ezt biztosan ki lehet jelenteni, viszont szerencsére egy tabletnél ez nem annyira releváns dolog. A szerkezet egy 2 és egy 5 megapixeles megoldással van ellátva, értelemszerűen a videócsevegésekért felel majd a kettes kamera, az 5 MPixeles egység pedig a múló pillanatok megörökítésére szolgál.

A táblába a Dell egy Intel Atom x5-Z8500 lapkát pakolt. Ez a központi chip négymagos, 2,24 GHz-es órajelen üzemelő processzormagok sorakoznak benne egy Intel HD Graphics (Cherry Trail) grafikus vezérlő mellett. A sebességre ennél a SoC-nél az általános felhasználási módok mellett nem lesz panasz, szerényebb grafikai beállítások mellett még néhány játékkal is el tud boldogulni, komolyabb hardverigényű programok futtatásába viszont nem érdemes belefogni. A rendszer számára nem kevesebb mint 4 GB-nyi memória áll rendelkezésre, de igazából ekkora kapacitás el is kél a Windows 10 mellett. A háttértár 64 GB-os, ami alapjában véve már elég tisztességes, de ha ez mégis kevésnek bizonyulna, akkor még mindig ott a microSD kártyás bővítési lehetőség. A Venue 8 Pro kapcsolati opcióinak lajstromán a Wi-Fi-t lehet kiemelni, ami támogatja a Miracastot, megfelel a 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak, és a 2x2-es antennája van. Ezen felül örömmel jelenthetjük ki, hogy NFC chipnek sincs híján a gép, és Bluetooth 4.0 modul is került bele, amelynek köszönhetően különböző perifériák csatlakozhatnak hozzá a kezelés megkönnyítése végett. (A leírás szerint van a készülékben Micro-SIM slot, azonban a kapcsolati képességek között a Dell nem utal arra, hogy támogatná a mobilhálózatokat, ez tehát tisztázásra vár.)

Az újdonság egy rendkívül letisztult vonalvezetésű, 9,45 milliméteres házban öltött testet, és 377 grammot nyom. Összességében eléggé masszív érzést kelthet majd a vásárlókban. Az új Venue 8 Pro C-típusú USB csatlakozót kapott, ennek megfelelően eleinte sokszor kell majd átalakítókhoz nyúlni a használata során, de idővel inkább a pozitívumok közé sorolható majd ez. Az energiaellátásáról egy 19,5 Wh-s teljesítményű akkumulátor fog gondoskodni. Eléggé jó üzemidőre van kilátás, 10 óránál is tovább húzhatja egy töltéssel, folyamatos használat mellett. A Dell szerencsére nem feledkezett meg a megfelelő körítésről sem, hasznos kiegészítők sorával indul útnak a masina. A tulajdonosok vehetnek hozzá fizikai billentyűzetet és aktív érintőceruzát, ezekkel kényelmesebbé tehető a használata, továbbá van hozzá passzoló dokkoló állvány és védőtok is. Ezek persze mind felárért cserébe lesznek beszerezhetőek, a Dell Active Pen például 50 dolláros extra költséget jelent a vásárlónak.

A Dell Venue 8 Pro máris megrendelhető, és ha minden a vállalat tervei szerint alakul, akkor az első vásárlók két héten belül kézhez kapják a készüléket. Sajnos nem egy olcsó konstrukcióval nézünk szembe, ugyanis alaphangon 400 dollárba fog kerülni, ha pedig valaki nem éri be a Windows 10 Home kiadásával, hanem a Windows 10 Próra tart igényt, még mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, az ugyanis már 450 dollárt kóstál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward