Befutott a Catalyst 13.8 béta

Az új, egyelőre csak béta státuszban elérhető driver több érdekességet is tartogat.

Befutott a Catalyst 13.8 béta

Az AMD elérhetővé tette a Catalyst driver sorozat legfrissebb tagját, amely a 13.8-as verziószámot viseli, és egyelőre még csak béta státuszban érhető el, ám mégis sokak számára tartogat fontos újításokat.

Az új driver a CrossFireX alapú rendszerek esetében fontos javítást kínál: a GCN alapú videokártyák esetében CrossFireX módban ezentúl megszűnik az esetenként tapasztalt akadozás, ami a képkocka-készítéssel kapcsolatos problémákra vezethető vissza. A javításnak köszönhetően a CrossFireX rendszerben szereplő GPU-k által generált tartalom egyenlő, rendszeres tempóban kerül megjelenítésre, így az úgynevezett mikro-akadozások eltűnnek. A javítás a Catalyst Control Centeren belül engedélyezhető, méghozzá alkalmazásonként külön-külön, vagy globálisan egyszerre, viszont megkötés, hogy csak olyan szoftvereknél élvezhető áldásos hatása, amelyek DirectX 10-re vagy DirectX 11-re támaszkodnak. A javítás alapértelmezetten engedélyezve van minden alkalmazás esetében. Ezeknél az alkalmazásoknál 2560 x 1600 pixeles felbontásig működik a javítást.

Persze ez még nem minden. A Catalyst 13.8 béta OpenGL 4.3 támogatást is kapott. Mostantól az OpenGL alapú alkalmazásokhoz is lehet alkalmazásprofilokat készíteni, CAP frissítések pedig ezentúl ezekhez az alkalmazásokhoz is lesznek. Az új, béta státuszú driver ezúttal csak egyetlen komolyabb teljesítménynövelő optimalizációt kapott, ami a Metro: Last Light játékosok számára lesz fontos. Utóbbi játékban a Radeon HD 7000-es sorozat tagjai akár 7%-kal jobban teljesítenek majd, mint korábban. Az utolsó újítás az Enduro technológiát használó rendszereket érinti: ezeknél mostantól meg lehet tekinteni, melyik alkalmazás támaszkodik aktív módban a nagyteljesítményű videóvezérlőre (videokártya), és melyik használja az energiatakarékos videó vezérlőt (IGP). Utóbbi technológia a notebookok világában dolgozik és az Nvidia Optimus eljárásához hasonlít.

Ezek mellett hibajavítások is érkeztek. Az AMD 970-es platformok esetében korábban, a CrossFireX engedélyezésekor esetenként rendszerösszeomlás jelentkezett, de mostantól nem fog. Ezen kívül javult a Radeon HD 7790-es videokártyák stabilitása és az egérkurzorral kapcsolatos megjelenítési probléma is megszűnt, ami korábban az ablakok keretein át történő gyors egérkurzor-mozgatás során jelentkezett.

A Catalyst 13.8 béta asztali számítógépekhez, illetve mobil konfigurációkhoz készített változatát egyaránt innen lehet letölteni. A driver a leírás szerint 32- és 64-bites Windows 7, illetve 32- és 64-bites Windows 8 operációs rendszerekhez készült

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward