Befutott a BlackBerry OS 10.2.1

Az új szoftver hamarosan minden BB 10 rendszerű masinára elérhető lesz, de a BlackBerry Z10 esetében már nem élvezhetjük az összes újítást.

Befutott a BlackBerry OS 10.2.1

A BlackBerry mindamellett, hogy rengeteg problémával küzd a pénzügyeket tekintve, nem állt le a fejlesztésekkel. Ennek köszönhetően üdvözölhetjük a köreinkben a legújabb rendszer frissítést, ami igencsak sok újítást vezet be jóformán minden pontjára kiterjedően a BB 10-es gépeknek.

A BlackBerry 10.2.1 érkezésére egyébként már régóta számítani lehetett, hiszen az első pletykák már októberben szárnyra kaptak, novemberre pedig az is kiderült, hogy az Android alkalmazások támogatásán is sokat dolgoznak a mérnökök a színfalak mögött. Sajnos az elvileg megújult Android Runtime-ról nem esik szó a kiadott dokumentációban, de remélhetőleg ez is része a frissítésnek. A hivatalosan kiadott változáslista így fest:

• Testreszabható gesztusok a BlackBerry Hub szűréséhez – A BlackBerry Hub lehetővé teszi a hozzáférést az összes üzenethez és minden értesítéshez egy helyen. Ezzel az új funkcióval pedig azonnal szűrhető a hosszas lista. Testreszabható majd a Hubban, hogy egy gyors mozdulat után csak az olvasatlan, a megjelölt vagy az elküldött üzenetek, a találkozók, az első szintű riasztások vagy bármi más jellemző alapján kiszűrt történések jelenjenek meg. Csak a szűrő kritériumot kell beállítani.

• Egyszerűsített telefonálási lehetőség – A frissítést követően a telefonokon egy új hívásképernyő fog felbukkanni, ahonnan az eddiginél egyszerűbben végezhetők el az itt elérhető műveletek. Egy újonnan megjelent ikon pedig segíteni fog abban, hogy az aktuális bejövő hívás némítható legyen, vagy válaszüzenetet is lehet küldeni (BBM, SMS, e-mail) a másik félnek arról, hogy miért nem tudjuk fogadni a hívását. Konfigurálva lesznek előre megírt szövegek, de hozzáadhatóak saját "kifogások" is.

• SMS és e-mail csoportok – Mostantól már egyedi csoportok hozhatóak létre, így az üzenetek kezelése a különböző platformokon hatékonyabb lesz. Könnyebben lehet majd a kapcsolatot tartani több személlyel, és vélhetően szórt üzenetek is küldhetőek lesznek.

• Élő lezárt képernyős értesítések – Megnyitható lesz egyetlen érintéssel a legfrissebb üzenet a kijelző bekapcsolását követően. Ennek köszönhetően egy fontos levélre sokkal gyorsabban lehet majd válaszolni.

• Képi jelszó a gyorszárnál – Ez egy eléggé érdekes megoldásnak ígérkezik. Egy kiválasztott képnek egy általunk meghatározott pontjára el kell helyezni egy véletlenszerűen kiválasztott számot, és ennek az elhelyezkedését jegyzi meg a gép. Tehát nyitáskor egyszerűen az adott számot rá kell húzni a képen arra a pontra, ami előzőleg be lett állítva.

• Átalakítható gyors beállítások menü - Ettől kezdve testreszabható lesz, hogy milyen dolgok jelenjenek meg a gyorsan elérni kívánt beállítási lehetőségek között. Különböző kapcsolók lesznek mindenféle lehetőség mellé. Egyebek mellett ennek a használatával a személyes és a munkahelyi beállítások között is egy érintéssel lehet majd váltani.

• Offline olvasó mód a böngészőben – Elmenthető majd egy-egy weboldal, amit helyben nincs idő elolvasni, de elképzelhető, hogy máshol, ahol nincs Wi-Fi kapcsolat, jól fog jönni. Mobilinternet hiányában például ez egy remek lehetőség.

• Kiemelt kapcsolat szinkronizálás – Manapság a BlackBerrytől kezdve a különböző e-mail szolgáltatókig mindenkinek van címtár szolgáltatása. Az új rendszer lehetőséget biztosít megadni, hogy a kapcsolatokat mely vállalat adatbázisával szinkronizálja mindenekelőtt a telefon.

• Eszköz- és akkumulátorfigyelő – Az új eszközfigyelő minden eddiginél több információval tud majd szolgálni. Monitorozható lesz így a processzorhasználat, a telep merülésének részletei, és akár egy újonnan telepített alkalmazás hatása az üzemidőre.

• FM rádió – Igen, ez pont az, aminek hangzik. A BB 10.2.1 végre aktiválja a hardveresen meglévő FM rádió egységet. Mostantól így már bárhol hallgathatja a kedvenc csatornáját a felhasználó, feltéve, hogy nem egy BlackBerry Z10 (vagy Porsche Design P’9982, ami erre épült) van a birtokában. Az első BB 10-es mobilban ugyanis ez még nem volt benne.

• Automatikus szoftverfrissítés – Konfigurálható lesz, hogy az operációs rendszert érintő frissítés magától végbemenjen Wi-Fi kapcsolaton keresztül. Így mindig a legfrissebb felhasználói élményben fog részesülni a tulajdonos, és ehhez gépészkednie sem kell.

• Vállalati képességek – A BES10 és a BlackBerry 10.2 kombinálását követően a vállalati ügyfelek kiegészítő biztonsági lehetőségeket és IT házirendet kaptak. Így jobb rálátás nyílik mindenre, és nagyobb biztonságban lesznek a telefonon őrzött fontos információk. Több információ erről a BES10 honlapján található.

A BlackBerry minden BB 10-es okostelefonjára elérhető lesz a most bejelentett frissítés, ami örömteli, hiszen így (egyelőre) elkerülhető az esetleges szegmentáció. A BlackBerry OS 10.2.1 érkezésére már nem kell sokat várni, mivel amint az adott készülék szolgáltatója elfogadja az újdonságot, máris települni fog. Az amerikai menetrend már korábban kiszivárgott: a Verizon a Z10 esetében január 28-án, a Q10-nél február 4-én, a Z30-nál meg február 10-én kezdi a frissítést, majd ezt követően kerülnek sorra februárban az AT&T, a T-Mobile és a Sprint ügyfelei is. Sajnos az európai ütemtervek még nem ismertek.

Világszerte elérhető lesz az újdonság, így nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában, Kanadában, a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában is minden tulajdonos meg fogja kapni. Az OTA érkező rendszer telepítése előtt gondoskodjunk a megfelelő töltöttségi szintről, és arról is, hogy stabil legyen a hálózati kapcsolat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward