Bay Trail-D alaplap remek felszereltséggel a Gigabyte-tól

Az újdonság legnagyobb különlegessége, hogy elsőként alkalmaz négymagos Bay Trail-D Soc egységet a Mini-ITX alaplapok szegmensében.

Bay Trail-D alaplap remek felszereltséggel a Gigabyte-tól

A Gigabyte nemrégiben már bemutatott egy Bay Trail-D platformra alapozó deszkát, ám most egy újabb modellel is előrukkolt, amely jobb felszereltségével próbál majd hódítani. A Mini-ITX formátumú alaplap a J1900N-D3V típusjelzést kapta, és ahogy az már az elnevezésből is kitalálható, az Intel négymagos Celeron J1900-as SoC egységét alkalmazza, ami azért nagy szó, mert eddig csak kétmagos Bay Trail-D SoC egységgel szerelt Mini-ITX alaplapokkal találkozhattunk.

A szóban forgó processzor négy processzormaggal rendelkezik és négy szálon képes egy időben dolgozni. A processzormagok 2 GHz-es alap- és 2,42 Turbo Boost órajelen üzemelnek, másodszintű gyorsítótárból pedig összesen 2 MB-nyi jár hozzájuk. A J1900-as SoC kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlővel gazdálkodik, amely maximum 8 GB-nyi rendszermemória kezelésére képes. A videó vezérlő szerepét egy Intel HD Graphics sorozatú megoldásra osztották, ami 688 MHz-es alap- és 854 MHz-es boost órajelen üzemel.

A szóban forgó processzor hűtéséről egy nagyméretű, passzív hűtőborda gondoskodik, így az újdonság hangtalan működése garantált. Persze az adott számítógépház szellőzéséről azért feltétlenül érdemes gondoskodni, hogy a nyári nagy meleg alkalmával is stabil maradhasson a rendszer. Az alaplap két darab DDR3-as So-DIMM memóriafoglalatot kapott, amelyekben DDR3(L)-1333 MHz-es memóriamodulok kaphatnak helyet, a rendszermemória maximális kapacitása pedig 8 GB lehet.

A bővítőhelyek között ezúttal egy PCI slotot, illetve egy Mini PCI Express 2.0 x1-es slotot találunk, amely üres. Az újdonság SATA 3 Gbps-os portokból kettőt, USB 3.0-s portokból pedig összesen négyet kínál. Az audió vezérlő szerepét egy nyolccsatornás Realtek ALC887-es megoldásra bízták, amelyhez koaxiális S/PDIF tüskesor is jár. Gigabites Ethernet vezérlőből nem egyet, hanem rögtön kettőt kapunk, amelyek mindketten a Realtek műhelyében készültek.

Az új alaplap videó kimenetei között egy D-Sub és egy DVI port sorakozik, de a hátlapon két PS/2-es csatlakozó, két soros port (RS-232), illetve négy USB 3.0-s port, két RJ-45-ös csatlakozó és három darab 3,5 milliméteres jack audió csatlakozó is jelen van. Az alaplapi tüskesor segítségével még LPT portot is kínál a termék.

A dupla UEFI BIOS-szal ellátott alaplap rengeteg régi csatlakozótípust támogat, így ideális választás lehet értékesítő terminálokban, információs központokban és egyéb rendszerekben történő felhasználásra. A termék akár még otthoni alacsony fogyasztású NAS alapja is lehet – a J1900 processzor TDP-je mindössze 10 watt.

A Gigabyte újdonsága hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd. A termék egy angol webáruházban 73,9 angol fontért, egy német webáruházban pedig 87,9 euróért kapható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward