Bay Trail alapú pici PC, akár USB-s audió vezérlővel is

A Biostar újdonsága firmware-be integrált LAN driverrel jön, ami pendrive-ra vagy HDD-re másolható, így azonnal lehet hálózat a frissen telepített rendszeren.

Bay Trail alapú pici PC, akár USB-s audió vezérlővel is

A Biostar egy új asztali számítógépet mutatott be, amely Bay Trail alapokon nyugszik és meglehetősen kompaktra sikerült. Az iDEQ-T1-es sorozatot erősítő IN2940T1 modell fedélzetén négymagos Celeron N2940-es SoC egység teljesít szolgálatot, amelynek processzormagjai maximum 2,25 GHz-es órajelen ketyeghetnek. Rendszermemóriából maximum 16 GB-nyi állhat rendelkezésre, a DDR3L-1333 MHz-es szabványú chipeket rejtő memóriamodulok pedig két So-DIMM memóriafoglalatban helyezkedhetnek el. A videóvezérlő szerepét a processzorba integrált Intel HD Graphics egység tölti be, ami 313 MHz-es alap-, illetve 854 MHz-es burst órajelen ketyeg. Az IGP-hez Intel Quick Sync Video és Intel Wireless Display támogatás egyaránt jár.

Az adatok tárolásáról 2,5 hüvelykes meghajtó gondoskodhat, ami maximum 9,5 milliméter magas lehet és SATA 3 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódhat a rendszerhez. A felsoroltak mellett Realtek gyártmányú, RTL8111G típusú Gigabites Ethernet vezérlő, illetve egy Mini PCie bővítőhely is a kínálat részét képezi – utóbbi a vezeték nélküli kommunikációt segítő bővítőkártyák elszállásolására használható. A termék opcionálisan 802.11n szabványú WiFi kártyával is megvásárolható lesz.

Az említett összetevőket egy 210 milliméter mély, 185 milliméter magas és 40 milliméter széles házba zsúfolták, a konfiguráció tömege pedig 800 gramm körül helyezkedik el. Hab a tortán, hogy a barebone apróság a VESA 75/100 támogatás jóvoltából könnyedén monitor vagy televízió hátuljára szerelhető – igaz, ehhez szükség lesz az opcionális szerelőkeretre is.

A fenti konfiguráción kívül készül egy másik is, ami az IN294KT1-es típusjelzést viseli. Ez a változat csak audió tekintetében különbözik társától, ugyanis Realtek ALC662-es kodek helyett egy USB-s C-Media CM108AH vezérlőt használ, ami USB csatolófelületen keresztül kapcsolódik a rendszerhez és még saját fejhallgató erősítővel is rendelkezik. Ehhez a kiadáshoz jár a Hi-Fi K-Bar névre keresztelt szoftver is, amellyel karaoke konfigurációvá változtatható az apró asztali számítógép.

A Biostar állítása szerint a karaoke célokra is alkalmas rendszer audió vezérlője 110 dB-es jel/zaj aránnyal rendelkezik – de ez a C-Media chip így is egy elég alap konstrukció, ami audiofil felhasználók számára aligha lesz vonzó. Amennyiben nem ragaszkodunk a karaoke szolgáltatáshoz, talán jobban járunk, ha inkább a HDMI porton keresztül küldjük ki a hangot, digitális formában.

Van azért még egy apróság, amivel az iDEQ-T1-es sorozat kiemelkedik az átlagos Bay-Trail konfigurációk szegmenséből. A LAN drivereket a firmware-be integrálta a gyártó, ahonnan könnyedén kimásolhatóak a rendszerhez csatlakozó USB vagy SATA alapú adattárolóra, így akkor is rendelkezésre állnak a driverek, ha nincs kéznél egy második rendszer, amellyel letölthetjük őket.

A Biostar iDEQ-T1 sorozatának tagjai rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward