Bay Trail alapú, névjegykártya méretű PC érkezik

Az újdonság a beágyazott rendszerek piacán és a különböző DIY projektekben tűnhet fel a nem is oly távoli jövőben.

Bay Trail alapú, névjegykártya méretű PC érkezik

A MinnowBoard neve a beágyazott rendszerek területén otthonosan mozgók számára ismerős lehet, de a terméket különböző hobbi projektekhez is előszeretettel használják, igaz, népszerűsége nem olyan nagy, mint a Raspberry Pi-é vagy az Arduino-é – de persze nem is ugyanazt a területet veszi célba, mint az említett termékek.

Az eredeti MinnowBoard még egy egymagos, 2010-ben bemutatott Atom E604-es processzort tartalmazott, amely 45 nm-es csíkszélességgel készült, processzormagja pedig 1 GHz-en ketyegett. Most eljött az idő, hogy a termék utódja is bemutatkozzon: elkészült a MinnowBoard Max, amely kisebb, mint elődje.

A 99 x 74 milliméteres nyomtatott áramköri lapra épített PC összességében 36%-kal kisebb, mint elődje. A méretcsökkenés nagyrészt annak köszönhető, hogy az új platform immár Bay Trail sorozatú Intel Atom processzort tartalmaz, ami tulajdonképpen SoC egységnek tekinthető, hiszen tokozásán belül a klasszikus déli híd is helyet foglal. Az újdonság többféle processzorral is elérhető lesz: egyebek mellett egy egymagos Atom E3815-ös, egy kétmagos E3825-ös és egy négymagos E3845-ös modell is szerepel az opciós listán. Az említett SoC egységek 10 wattos vagy ennél alacsonyabb TDP-vel rendelkeznek, azaz abszolút nem nagy étvágyúak.

A MinnowBoard Max felszereltség tekintetében sem rossz. A DDR3-as rendszermemória alaplapra integrálva érkezik, így itt nincs bővítési lehetőség, legalábbis az átlagfelhasználók számára. Az apró alaplapon lapul egy SATA 3 Gbps-os port, valamint egy MicroSD memóriakártya-olvasó is. A csatlakozók között egy micro-HDMI videokimenet, egy Gigabites Ethernet port, illetve egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s port sorakozik. A tápellátás egy egyszerű tápadapter csatlakozón keresztül oldható meg, méghozzá 5 voltos feszültséget és egyenáramot biztosító tápegység segítségével. Az alaplapon több tüskesor is található, amelyek különböző érzékelőket, illetve FPGA-kat fogadnak, sőt, egyikükkel a Bay Trail PCI Express sávjaihoz is hozzá lehet férni.

A tervek szerint a MinnowBoard Max szállítása júniusban indul meg. A belépőszintű modell, amely egymagos processzorral és 1 GB-nyi rendszermemóriával gazdálkodik, mindössze 99 dollárba kerül majd. A kétmagos processzorral és 2 GB-nyi rendszermemóriával ellátott példányért 129 dollárt kérnek el. A hírek szerint négymagos processzorral és maximum 4 GB-nyi rendszermemóriával ellátott példány is érkezik, igaz, az egyelőre nem tudható, hogy pontosan mennyibe fog kerülni. Az apró kis számítógép a beágyazott rendszerek szegmensében éppúgy jó szolgálatot tehet, mint a különböző DIY projektekben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward