B85-ös taggal bővült az ASUS TUF sorozata

A pénztárcabarát alaplap egész jó felszereltséggel érkezik, a komoly megfelelőségi teszteknek köszönhetően pedig hosszú élettartamot és remek kompatibilitást kínál.

B85-ös taggal bővült az ASUS TUF sorozata

A B85-ös lapkakészlettel ellátott alaplapok kínálatát böngészve elég kevés olyan termékkel találkozhatunk, amelyek extráktól teletömve roskadoznak, de azért néha-néha akad egy-egy üdítő kivétel is – ilyen például az ASUS frissen bejelentett TUF sorozatú újdonsága, a TUF Trooper B85-ös modell.

A TUF sorozatra jellemző színvilággal ellátott alaplap a tartósság jegyében született, viszont hiányzik róla az ikonikus TUF hőpajzs, ami a költséghatékonyságot szem előtt tartó koncepcióba már nem fért bele. A pénztárcabarát újdonság katonai szintű felhasználásra is alkalmas komponensekből építkezik – ezek között minőségi japán kondenzátorok éppúgy találhatóak, mint strapabíró, gyors hőleadással dolgozó tekercsek.

Az új alaplap strapabíróságát és stabilitását extrém tesztekkel ellenőrzik: a deszkáknak ki kell bírniuk az 55 Celsius fokos környezeti hőmérséklet és 90%-os relatív páratartalom mellett folyó 48 órás tesztet, majd 60 Celsius fokos környezeti hőmérséklet mellett is tesztelik őket, de már csak 20 órán keresztül. A tesztek között hősokk-tesztek is szerepelnek, így nem meglepő, hogy a sikeresen vizsgázó alaplapokra 5 év garanciát vállal a gyártó. A TUF részleg mérnökei egyébként több, mint 7000 órán át vizsgálták az új deszkát különböző, meglehetősen szigorú szempontrendszert alkalmazó megfelelőségi tesztekkel, így a friss termék garantáltan kompatibilis több, mint 1000 különféle eszközzel.

Az LGA-1150-es processzorfoglalattal ellátott alaplap két darab DDR3-as memóriafoglalatot kapott, amelyekben a lapkakészlet sajátosságai miatt maximum 16 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es rendszermemória kaphat helyet. Természetesen XMP támogatás is rendelkezésre áll, de ez most kevésbé lényeges. A bővítőhelyek között három darab PCI Express x16-os slotot találunk, amelyek közül a felső 3.0 x16-os, a középső 2.0 x4-es, az alsó pedig 2.0 x1-es sávszélességgel gazdálkodik. Rajtuk kívül kapunk még két darab PCI Express 2.0 x1-es slotot is. A processzorba integrált videóvezérlőhöz DVI-D és D-Sub csatlakozók járnak. A fedélzeten Realtek 8111GR típusú Gigabites Ethernet vezérlőt találunk, ami elektrosztatikus kisülés ellen védő elektronikát is kapott – csak úgy, ahogy az USB vezérlők, illetve az audió csatlakozók is.

Az USB portokhoz még túlfeszültség elleni védelem is jár, az adattárolókat pedig két darab SATA 6 Gbps-os és négy darab SATA 3 Gbps-os port fogadja.

Audió vezérlőből egy leválasztott tápellátással rendelkező, Realtek ALC887 alapú megoldás jár, amely 7.1 csatornás támogatást kínál. Az új alaplaphoz TUF Thermal Radar Core funkció tartozik, a benne rejlő lehetőségeket pedig összesen három ventilátor-csatlakozóval aknázhatjuk ki – a processzorhűtőét is beleértve. Ez a szolgáltatás gyakorlatilag fejlett, szoftveres alapú ventilátorfordulatszám-szabályzást biztosít.

USB 3.0-s portokból négyet kínál a deszka – két hátlapi port és egy alaplapi kivezetés formájában –, míg USB 2.0-s csatlakozókból összesen nyolc jár – négy hátlapi port és két alaplapi kivezetés formájában.

A TUF sorozat legújabb tagja hamarosan elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói ára azonban egyelőre nem derült ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward