Az új Intel SSD-k hivatalos adatai

Az új Intel SSD-k hivatalos adatai

Az Intel legfrissebb SSD meghajtóiról napok óta olvashatóak a pletykák, ám a találgatások most végre véget érnek, ugyanis a vállalat hivatalosan is bejelentette friss SSD-it, amelyek 34 nm-es csíkszélességű NAND Flash chipek alkalmazásával készülnek.

Az alacsonyabb csíkszélességű chipekkel ellátott termékek 2,5 hüvelykes formátummal rendelkeznek csak úgy, mint az SSD meghajtók túlnyomó része. Az újdonságok 80 és 160 GB-os változatokban kerülhetnek a boltok polcaira. Az új, továbbfejlesztett X25-M meghajtók halogén-mentes felépítéssel bírnak, az egységek SATA 3 Gbps-os csatolófelület segítségével kapcsolódnak a rendszerhez és 1,2 millió üzemórán át képesek az adatok írására/olvasására meghibásodás nélkül. Az új jövevények ugyanazokat az írási- és olvasási sebességeket kínálják, mint 50 nm-es NAND Flash chipekkel ellátott elődeik, azaz a termékek 250 MB/s-os olvasási- és 70 MB/s-os írási sebességek elérésére képesek.

Az új gyártástechnológiával készülő chipekkel ellátott SSD meghajtók esetében a legjelentősebb előnyök az alacsonyabb olvasási- és írási késleltetések vizsgálatakor láthatóak: a régi meghajtóknál ezek az értékek 85/115 mikroszekundumot képviseltek, míg ugyanez az újdonságoknál már 65/85 mikroszekundum. A másodpercenként elvégezhető I/O műveletek száma is drasztikusan növekedett: az 50 nm-es NAND Flash chipekkel felszerelt meghajtóknál 4K-s csomagok írásakor 3300 IOPS volt az elérhető teljesítmény, most a 80 GB-os meghajtóknál 6600 IOPS, a 160 GB-os egységeknél pedig 8600 IOPS érhető el.

Az Intel közleménye szerint a 80 GB-os és a 160GB-os X25-M újdonságok sorrendben 225 dolláros és 440 dolláros áron vásárolhatóak meg 1000 darabos rendelés esetén. Ezek az összegek több mint 50%-kal alacsonyabbak, mint ugyanezeknek a meghajtóknak az 50 nm-es chipekkel ellátott, hasonló adattároló kapacitással bíró változatai. Az SSD meghajtók még így is drágák, de ez mindenképpen egy hatalmas lépés a piacon az olcsóbb SSD-k felé. Az Intel a 34 nm-es NAND Flash chipek felhasználásával 1,8 hüvelykes formátummal rendelkező SSD-ket is piacra kíván dobni, még ebben a negyedévben. Érdekesség, hogy a hivatalos közlemény még mindig nem szól a korábbi pletykák célkeresztjében lévő 320 GB-os X25-M modellről. Ami késik, nem múlik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward