Az új érintőkijelzőből kiemelkednek a lenyomható gombok

A Tactus technológiájával kényelmesebben lehet majd érintőkijelzőn gépelni.

Az új érintőkijelzőből kiemelkednek a lenyomható gombok

Az érintőkijelzők használata a sima, fényes felület miatt rendkívül kényelmes és egyszerű: a többérintéses gesztusok bevitele gyors és zökkenőmentes, ám ha gépelésre kerül sor, akkor már nem zenghetünk róluk ódákat. Mivel nem érezzük a gombokat - amelyek sokszor túlságosan kicsik is -, kényelmetlen feladat "bepötyögni" egy, vagy akár több hosszabb mondatot. Nem véletlen, hogy a táblák mellé külön billentyűzetek is kaphatóak, amelyek általában Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálnak a rendszerrel - ezek a megoldások már lehetővé teszik a gépelést, sőt, általában még védőtokként is funkcionálnak.

A Tactus javítani szeretne az érintőkijelzők által kínált gépelési élményen: a vállalat speciális technológiát fejlesztett ki, amellyel a képernyő billentyűzet megjelenésekor automatikusan kiemelkednek az érintőkijelző síkjából a gombok. Ezek a gombok nem az érintésre, hanem a különböző erősségű nyomásra reagálnak. A Tactus a technológiát először a CES alkalmával mutatta be, ám azóta sok víz lefolyt a Dunán, és a cég időközben már partnerkapcsolatba is lépett a neves Synaptics-szel annak érdekében, hogy elkészülhessen egy referencia érintőkijelző-dizájn, amivel lenyűgözhetőek a tabletek gyártói.

Hogy mégis miként kell elképzelni akció közben a Tactus újítását? Erről az alábbi videó ad némi képet.

Az eljárás nagyon ötletesnek és remekül használhatónak tűnik, működése pedig teljesen zökkenőmentes. Amennyiben a lenyomható gombokra szükség van, azaz megjelenik a képernyő-billentyűzet, a gombok automatikusan kiemelkednek az érintőkijelzős síkjából, majd a gépelés befejezése után automatikusan, gyorsan eltűnnek. Ezután az adott kijelző egyszerű, hagyományos érintőkijelzőként funkcionál.

A technológia lényege, hogy az érintőkijelző kap egy sima, vékony réteget, amely a funkcióért felel. A kijelző legfelső rétege alá apró lyukakon keresztül folyadékot pumpál a rendszer, így a gombok kiemelkednek. Az eljárás segítségével az is szabályozható, hogy egy-egy gomb lenyomásához milyen erősségű nyomásra van szükség, de emellett a gombok mérete és alakja is testre szabható. A billentyűk elrendezés sajnos nem dinamikus, hanem fix, azt ugyanis a gyárban határozzák meg.

A Tactus értékesítéssel és marketinggel foglalkozó részlegének alelnöke, RK Parthasarathy azt állítja, hogy az érintőkijelző síkjából kiemelkedő, nyomás-érzékeny gombokat kínáló technológia alkalmazása nem egy túlzottan költséges dolog. A szakember szerint az eljárás olcsóbb táblákban is helyet kaphat, amelyek árban az olyan kedvező árú táblákkal is versenyezhetnek, mint amilyen a Nexus 7 vagy a Kindle Fire.

Az új technológia a gyártók számára júniustól válik elérhetővé, az első olyan készülékek pedig, amelyek kereskedelmi forgalomban is megjelenhetnek, a következő év lején, a CES alkalmával mutatkozhatnak be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward