Az új 3DMark végre Windows RT-re is elérhető

Végre a Windows RT-t futtató eszközök is megkapták a Futuremark 3DMark sorozatának legfrissebb tagját.

Az új 3DMark végre Windows RT-re is elérhető

A Futuremark 3DMark sorozatának legfrissebb tagja már egy ideje elérhető PC-re és Androidra, sőt, nemrégiben az iOS alapú eszközökhöz készített kiadást is elérhetővé tette a vállalat. A Windows RT-re szánt megoldás eddig még nem tette tiszteletét a piacon, ám a helyzet ma végre megváltozott, ugyanis ma ez a kiadás is letölthetővé vált.

A 3DMark for Windows RT az ARM alapú, Windows RT operációs rendszert futtató táblákat veszi célba, amik első körben csúnyán elhasaltak a piacon. A Microsoft persze így sem adja fel a harcot, egy hét múlva elrajtolnak az új Surface táblák. Más kérdés, hogy a Microsofton kívül már nem sokan látnak fantáziát a Windows RT-ben, úgyhogy a Surface 2 sikerén nagyon sok múlik.

A Futuremark illetékesei azonban még így is úgy gondolták, érdemes kiadni a 3DMark Windows RT-re szánt kiadását. A szoftver - egyebek mellett a Microsoft Surface RT és Surface 2-es tábláin - az Ice Storm teszt három változatát futtatja le. Az Ice Storm DirectX 11 Feature Level 9 alapú teszt segítségével állapítja meg az adott eszköz teljesítményét, sőt, arra is lehetőséget ad, hogy a kapott pontszámot összehasonlítsuk androidos, iOS alapú vagy windowsos rendszerünk teljesítményével.

Az Ice Storm teszt fixen, a kijelző felbontásától függetlenül 720p-s tartalommal dolgozik, amit aztán a rendszer az adott kijelző natív felbontására skáláz fel. Az Ice Storm teszt két GPU alapú és egy Physics tesztet alkalmaz - utóbbi a CPU teljesítmény alakulását vizsgálja. Emellett rendelkezésre áll az Ice Storm Extreme teszt is, amely a nagyteljesítményű mobil eszközök összehasonlítására ad módot. Ez a teszt már 1080p-s felbontású tartalmat alkalmaz és magasabb minőségű textúrákkal dolgozik, sőt, némi utólagos effekttel is nehezíti a rendszer feladatát annak érdekében, hogy a legmodernebb okostelefonokat és táblákat is kellően leterhelje.

A 3DMark Ice Storm Unlimited teszt a SoC egységek teljesítményének közvetlen összehasonlítására szolgál, ugyanis ez a teszt úgy fut le, hogy nem veszi figyelembe a vertikális szinkronizációt, a kijelző-felbontás skálázódását, illetve a teljesítmény alakulását befolyásoló egyéb tényezőket sem, így a kapott pontszám alapján hatékonyan összehasonlíthatóvá válnak a különböző SoC egységek. Ebben a módban a renderelő motor fix lépésközzel rendereli a képkockákat, így minden eszközön, minden futtatás alkalmával ugyanazok a képkockák születnek. A képkockákat 720p-ben rendereli a szoftver, kijelző-felbontástól függetlenül. A kijelző tartalom minden 100. képkocka után frissül, hogy a felhasználó lássa, a háttérben tényleg zajlik a munka, ha nem is túl látványosan.

A 3DMark for Windows RT már elérhető, futtatásához legalább 1 GB-nyi rendszermemóriával és legalább 151 MB-nyi szabad tárterülettel rendelkező, Windows RT operációs rendszert futtató konfigurációra van szükség. A szoftvert innen lehet letölteni, méghozzá teljesen ingyenesen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward