Az orosz kiberhadigépezet harmadik mozgósítása

Változnak az idők. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy immár oroszék sem kizárólag tankok és katonák végtelen sorára (és persze gázcsapra) hagyatkoznak nemzetközi érdekérvényesítés terén, hanem egyre inkább kiaknázzák a netes hadviselésben rejlő lehetőségeket is.

Az orosz kiberhadigépezet harmadik mozgósítása

Változnak az idők. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy immár az oroszok sem kizárólag tankok és katonák végtelen sorára (és persze gázcsapra) hagyatkoznak nemzetközi érdekérvényesítés terén, hanem egyre inkább kiaknázzák a netes hadviselésben rejlő lehetőségeket is.

Ezt konkrétan Kirgizisztántapasztalhatta meg a saját kárán. A közelmúltban ugyanis három-négy kirgiz internet-szolgáltatót ért DDOS-támadás (sok gépről egyszerre, egyidőben érkező adatkérelmes bénítás), amelyek kivétel nélkül orosz szerverekről indultak, megbénítva így gyakorlatilag a teljes kirgiz internetet.

Mivel azonban ez egy nyílt támadás egy másik ország ellen, és mint ilyen, háborús lépésként is értékelhető, így az orosz kormány természetesen távol tartja magát az esettől - bár persze több jel is mutat rájuk. Szakértők szerint vagy az orosz "kibermilícia", vagy az Orosz Üzleti Hálózat került bevetésre, amely a maga 150-180 millió csomópontjával a világ legnagyobb botnet-hatalmának tekinthető.

A szervezet korábban is részt vett már Észtország és Grúzia elleni támadásokban - a különbség csupán az, hogy ezúttal különösebben nem is próbálták maszkírozni magukat, vagy épp más országokban szétszórt, mit sem sejtő "droidgépeket" használni, hanem nagyrészt egyenesen "otthonról" támadtak.

És hogy miért? Úgy tűnik, ez csak egy újabb "érvelési technika", amellyel arról próbálják "meggyőzni" a kirgizeket, hogy zárjanak be egy bizonyos légibázist, amelyet az USA használna közel-keleti hadműveleteihez. Az érvelés hatásossága egyelőre nem ismert, így az ügynek lehet még folytatása.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward