Az óriás találkozása az alacsony különlegességgel

Ezúttal az Asus nagyképű, széleskörben használható kijelzőjéhez és a Samsung különleges Lapfit monitorához volt szerencsénk.

Az óriás találkozása az alacsony különlegességgel

1. Bevezető

Ezúttal az Asus nagyképű, széleskörben használható kijelzőjéhez és a Samsung különleges Lapfit monitorához volt szerencsénk.

2. Asus VK266H

Asus VK266H

Az Asus nagyméretű kijelzője nem feltétlenül kedvező vételárával, sokkal inkább széleskörű felhasználhatóságával próbál hódítani - a számos video bemenet, beépített webkamera és hangszórók mind erről tanúskodnak.

A monitor külleme az egyszerű irányelveket követi, az alapvetően szögletes, némileg lekerekített forma szolid és feltűnésmentes. A káva egy fényes kerettel is kiegészül, és itt az ujjlenyomatok is fokozottabban láthatóak, a matt felületek viszont jól tűrik a szennyeződéseket. Az anyagminőség jó, a legtöbb helyen pontos illesztésekkel és vastag műanyagokkal találkozhatunk, viszont némi recsegés is hallható a kijelző konfigurálása közben.

A monitor elején található nyomógombok a látszat ellenére igen jól használhatóak. Jóllehet szorosan egymás mellett, a káva pereménél helyezkednek el, ettől mégsem nehezebb őket nyomkodni, ugyanis sötétben is kitapinthatóak, nappal pedig a jól olvasható fehér feliratok is segítenek nekünk. A gombok nyomáspontja határozott, a menü viszonylag gyorsan reagál, a tökéletesség jegyében mégis elvártuk volna a szoftveres menükezelést is - úgy látszik ezt a lehetőséget a gyártó még mindig feleslegesnek érzi. Gyorsgombként fényerő- és hangerőszabályzást, képprofil váltást és bemeneti video jelváltást kapunk, így a főmenü előhívása nélkül is elérhetőek a legfontosabb funkciók. Az állapotjelző led szolid kék fénye nem vonja el figyelmünket a képről, a készenléti narancs fény pedig szintén nem zavaró a sötét szobában.

A rendkívül nagyméretű, korong alakú talp könnyen a helyére pattintható, az így nyert állvány pedig a batár 26 inches panelt is képes stabilan megtartani. A kijelző talpa egyszerű jellegéből fakadóan nem sok mutatványra képes. Üveg felületen nem mozdul, de a hagyományos fa asztalokon könnyen elcsúszkál, így akár maga körül is elforgathatjuk. A panel fix magassága ideális, dőlésszöge pedig széles határok közt állítható, kevés erőkifejtés mellett. Nagy átlója miatt a nem túl széles konfigurálási lehetőségei ellenére is jól használható a monitor.

Bár nem látszik, a panel hátulján mégis megtalálhatók a felfüggesztési lyukak, de ehhez előbb el kell távolítanunk egy óriási takaró lemezt. A nyak mögött a gyártó könnyen használható kábel elvezető kampója is helyet kapott, mely hasznos kellék a madzagok elrendezéséhez.

A kijelzőt számos bemenettel látták el. A szokásos D-Sub és DVI mellett nemcsak a HDMI, hanem a komponens is megtalálható - elmondhatjuk tehát, hogy nemigen találunk olyan eszközt, mellyel ne tudnánk használni a monitort. Ha az aktuális bemeneten megszűnik a video jel, akkor a monitor automatikusan átvált a következőre, mely funkciót sajnos nem lehet kikapcsolni. A beépített csipogók meglepően hangosak. Minőségük elfogadható, némi equalizeres korrekcióval egészen tisztességes hangzás csalogatható elő belőlük. A hangszórók audio bemenete mellett egy fejhallgató kivezetés is helyet kapott, melyet talán szerencsésebb lett volna oldalra szerelni. USB kivezetéssel sajnos nem rendelkezik a monitor, a bemenet csak a webkamera PC-s összekötését szolgálja. A fixfókuszos, 2 megapixeles fényképezővel maximálisan 1600*1200-as képméret készíthető. Bár a kis készülékekben általában nagy látószögű objektívet szoktak elhelyezni, a normál látószög itt egyáltalán nem probléma, ugyanis a webkamera dönthető, így mindig magunkra irányíthatjuk azt. Képminősége átlagos, viszont egészen gyors képfrissítéssel bír (mikor nem a legnagyobb méreten rögzítjük a képet), de kevés fényben már kissé zajosodik. A meglepetések elkerülése érdekében egy kis kék lámpa jelzi nekünk a bekapcsolt állapotot. A telepítő lemezen mellékelt Lite Frame 2 nevezetű szoftverrel igen széleskörűen használható a webkamera, az állóképek mellett video felvétel és monitorozás (meghatározott intervallumban egyszer fényképez) is készíthető vele.

Képminőség

A kijelző olyan erős háttérvilágítást kapott, hogy szövegszerkesztéskor a legjobb, ha nullára vesszük a fényerőt, a monitor képe még ilyenkor is jól látható marad. Kontrasztja szintén jónak mondható, ám a legsötétebb és legvilágosabb árnyalatokat már nem képes jól kivehetően megjeleníteni. Színhűsége alapállapotban „csak” átlagos, és a színkezelő motor sem képes érdemben javítani rajta, a színátmeneti és szürkeátmeneti gradienseken pedig azonnal láthatóak a darabosságok - így minden tekintetben a közepes színvisszaadással kell beérjük.

A natív felbontás élessége a digitális bemeneteken (HDMI, DVI) kiváló, de analógon (VGA) sem sokkal rosszabb a helyzet. A kijelző interpolálási képessége szintén kitűnő. Nemcsak az 1680*1050-et, hanem az 1440*900-as és alacsonyabb képméreteket is csak enyhe homályossággal jeleníti meg, ezért (ha a szükség úgy hozza) szövegolvasásra is jól használhatóak. Dicséretes, hogy a képarány kezelési lehetőségek közt a teljes képernyős (Full) és torzítatlan megjelenítés (4:3) mellett az 1:1 mód is megtalálható, így a kisebb képméretek natívon is használhatóak.

A monitor háttérvilágítása nagy dicséretet érdemel, ugyanis a képszéleken szinte egyáltalán nem látható bevilágítás. Még a világosabb tesztképen is hiába keresnénk a felhősödést, a fekete képernyő homogenitása igen jó. A fekete mélysége szintén a jobbak közé sorolható, így a filmek sötétebb részletei is kivehetőek. Oldalról és felülről erős kontrasztvesztés látható, de alulról meglepő módon egészen jó marad a láthatóság. A helyzeten viszont sokat ront, hogy vöröses színtorzulás is jelen van minden irányból. Úgy véljük, egy ekkora méretű panelhez már jobb látószögek szükségesek (egy kisebb átmérőn ugyanezek az értékek kevésbé drasztikusak lennének). A kijelzőt több szinten szabályozható válaszidő gyorsítással is ellátták. Jótékony hatása rögtön látható, mivel a gyors mozgások jól követhetőek szemmel, de vigyázni kell, nehogy átessünk a ló túloldalára és eluralkodjanak a mellékhatásként jelentkező sárgás elszíneződések (az ideális érték a táblázatban olvasható). Megfelelően beállított gyorsítással játékra a legjobbak közé soroljuk, különösen, hogy csak nagyon alacsony bemeneti késéssel kell számolnunk.

A kijelző színkezeléséért a gyártó sokszor bizonyított (ám most kissé erőtlen) Splendid motorja felel. Az alapállapotban használatos Standard sémát munkához vagy internetezéshez érdemes választanunk, de a gyári profilok mindegyike megváltoztatható, ha az előre beállított értékek nem nyerték volna el tetszésünket. A színekkel is játszó Theater, Night View és Scenery sémáknál a video és képi tömörítési hibák nagyon felerősödtek, viszont a Game mód amellett, hogy megtartotta szép színeit, még jó kontrasztot is eredményezett. A gyárilag kikapcsolt automatikus fényerőszabályzást (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell (mivel ezek egyenként konfigurálhatóak), a dinamikus fényerőszabályzás pedig az adott helyzetben nagyon gyorsan képes végbemenni, így hatása nem mondható zavarónak. A profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsére változatlan marad, mely az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm, sRGB) választható ki, de lehetőségünk van egyedi színkeverésre is. Extraként a bőrtónus színét (Skin Tone) tolhatjuk el a sárga vagy vörös tartományba (Reddish, Natural, Yellowish), mely opció a különleges profilok kiváltsága, így a Standard beállítás esetén ezt kénytelenek vagyunk nélkülözni.

3. Samsung LD220

Samsung LD220

A Samsung Lapfit nevezetű kijelzője notebookok kiegészítőjeként született meg. Az alacsony kialakítás és az USB interfész a könnyű használhatóságot, a kis méret pedig az egyszerű szállíthatóságot könnyíti meg.

A monitor formaterve a gyártó egyetlen korábbi modelljéhez sem hasonlítható, de a megjelenés továbbra is tetszetős. A fényes, zongoralakk fekete festésen pedig ezúttal sem változtattak, ennek előnyeit és hátrányait már jól ismerjük - az elegáns megjelenés gyakori tisztítás hiányában idővel lelombozóvá válhat. Az anyaghasználat jó, az illesztések viszonylag pontosak, de a minimális konfigurálás közben is hallani némi ropogást, mely minden bizonnyal a közepesen vastag műanyagoknak tudható be.

A menüvezérlésért felelős érintőgombok helyzetéről nem kapunk tájékoztatást, ezért elsőre nemcsak sötétben, hanem nappal is nehéz őket megtalálni. Miután felfedeztük, hogy a bekapcsoló gomb mellett találhatóak, érintésre előbukkannak a vörös színben pompázó segéd piktogramok is - meg kell hagyni, az összkép nagyon esztétikusra sikerült. Egy síkban helyezkednek el, ezért a kitapintás nehézkes, de szerencsére a szoftveres menü (MagicTune) is a rendelkezésünkre áll, így nem lehet okunk panaszra. Gyorsgombként mindössze fényerőállítást kapunk. Az állapotjelző led halvány fénye egyáltalán nem vészes, ezért a kikapcsolhatóság hiányát nem rójuk fel hibaként.

A készülék talpszerkezet gyanánt a panel hátuljára egy támasztékot szerelt, mely zokszó nélkül tartja meg a beállított pozíciót - egyszerű és ötletes megoldás, ráadásul csak egészen kevés helyet foglal el. A kialakításból fakadóan a kijelző magassága fix, forgatás és pivot mód nincs, valamint a panel is meglehetősen alacsonyan helyezkedik el. Mentségére szóljon, hogy a gyártó szándékosan járt el így, ugyanis a típust nem asztali számítógépekhez, hanem notebookok mellé ajánlja (az asztal kiterjesztésének), ilyenkor pedig éppen az alacsony magasságra van szükségünk. A dönthetőség mértéke még megfelelő, beállítása kényelmes. A folyamathoz újszerű módon a panel rögzítő gumikat, a támaszték pedig görgőket kapott.

Mivel a monitor specifikus területre készült, nem lepődtünk meg rajta, hogy hátul nem találhatók meg a felfüggesztési lyukak, így a falra szerelés sem megoldott. A kábelek elrendezése ötletes, az állványként funkcionáló támaszték kör alakú nyílásán átvezetve rendben tarthatjuk a madzagokat.

A csatlakozóknál az analóg D-Sub és a digitális USB található meg. Utóbbi nemcsak a kép átviteléért felelős, hanem USB elosztóként is használható, ehhez két kivezetést találunk. A bemenetek közt kézzel is válthatunk, ha pedig megszűnik a jel, automatikusan történik a váltás - a funkciót sajnos nem lehet kikapcsolni. Audio bemenet és beépített hangszórók nincsenek.

Képminőség

A monitor ugyan VGA csatlakozón keresztül is használható, ám az automatikus kalibráció a két legnagyobb felbontásban minden próba alkalmával csődöt mondott. Ilyenkor a megjelenített kép rossz minőségű és elcsúszva jelenik meg a képernyőn, ráadásul a szokásos manuális beállítások (clock, phase) sem érhetők el. A kalibrációs problémák miatt és a jelentős képminőségbeli javulás érdekében tehát jobban járunk, ha az USB átvitelt választjuk. Ehhez telepítenünk kell a Samsung UbiSync driverét, melyet a mellékelt gyári CD-n találunk meg. Ezután lehetőségünk van a nagyobb munkaterület érdekében kiterjeszteni a notebook képernyőjét (az agent program a tálcán található), de akár klónozhatjuk is - bár ez utóbbi csak akkor nyer jelentőséget, ha a jobb képminőség céljából szeretnénk leváltani a beépített kijelzőt.

A monitor maximális fényereje erős napsütésben is jó olvashatóságot biztosít. Kontrasztja is jónak mondható, bár a szélsőséges árnyalatokat már nem kedveli, főként a sötéteket nem képes megkülönböztethetően megjeleníteni. Színhűsége dicséretre méltó, élénk és ragyogó színei miatt TN panelek közt a legjobbak közé soroljuk, viszont a színátmenetek enyhe darabossága némileg árnyalja a képet.

A natív felbontás élessége az USB bemeneten kiváló, a VGA csatlakozót viszont az említett kalibrálási nehézségek miatt jobb, ha inkább pihenni hagyjuk. A monitor interpolációs képessége igen jó. Ha alacsonyabb felbontásra kényszerülünk, akkor főleg az 1280*720-as képmérettel lehetünk igazán elégedettek, mivel szövegolvasásra is használható. Az automatikus képarány kezelésnek hála a nem szabványos felbontások is torzításmentesen jeleníthetők meg. Ez fontos, ugyanis az USB-s képátvitelnél sem a képarány kezelés, sem a skálázás feladatát nem helyettesíthetjük videokártyánkkal.

A monitor háttérvilágítása jobb is lehetne, ugyanis alul és felül vékony sávban, de jól láthatóan jelentkeznek az erős bevilágítások, melyek a sötétebb felvételen is látszanak. Némi felhősödés is megfigyelhető, így a homogenitás sem az igazi, bár ennél sokkal rosszabbat is láttunk már. A fekete mélysége egyébként kellemes, kár, hogy a közepes háttérvilágítás mellett ennek már nincs nagy jelentősége. A panel látószögei viszont egészen szélesek. A vízszintes és függőleges láthatóság is kellően nagy, azonban a helyzetet némileg lerontja a vízszintesen látható sárgás színtorzulás, a függőleges láthatóság viszont bőven átlagon felüli. A kijelző érthető okokból nem kapott válaszidő gyorsítást. Ezt feleslegesen tették volna, ugyanis a szűk keresztmetszet az USB átvitel adja, mely miatt a komolyabb 3D alkalmazások (játékok) már el sem indulnak gépünkön - bár notebookon ezt különben is ritkán tennénk meg. A panel utánhúzása egyébként egyáltalán nem vészes, a mozgások viszonylag jól követhetők szemmel, viszont az USB átvitel bemeneti késése szokatlanul nagy (VGA-n jóval kisebb ez az érték).

A képernyő MagicBright profiljai közti különbség nem annyira erőteljes, mint általában a konkurencia monitorjai esetében, a fényerő és kontraszt értékékek variálásával csak hasonló hatás elérhető el. Huzamosabb időre gyenge fényereje miatt az Internet mód javasolt - szemkímélő hatása garantált. Megnyerőbb képet a Movie profilban nyerhetünk, a Dynamic Contrast pedig a 30000:1 kontrasztértéket hivatott előcsalogatni (papíron). A már megszokott Text, Game és Sports profilokat most nem találjuk meg, helyettük a Note PC séma lelhető fel, mely közepesen erős fénnyel rendelkezik. A színhőmérsékleti profilok csak a MagicTune szoftverében találhatók meg, Normal, Warm és Cool értékei mellett egyéni beállításainkra is hagyatkozhatunk (az alapértékek megfelelőek). A menü extrái közt találjuk meg a MagicColor színkezelést, mellyel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de a ColorEffect sem maradhatott ki, melynek Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, az Off Timer (kikapcsolás időzítő) pedig az energiatakarékosságért felel.

4. Értékelés

Asus VK266H

Az Asus kijelzője számos pozitívummal rendelkezik, úgymint az integrált, változtatható dőlésszögű webkamera, beépített hangszórók vagy a széleskörűen felhasználható video bemenetek. Akadnak azonban negatívumai is, melyek fölött nem tudunk elsiklani, mint például az egyszerű talpszerkezet vagy a szoftveres menükezelő hiánya - ilyen vételárért cserébe ezek elvárható dolgok lennének. Ami a képminőséget illeti, a monitor nagyjából egy átlagos szinten foglal helyet. A közepes színhűség (melyen a képprofilok sem segítenek) és a panel átlagos betekintési szögei rányomják bélyegüket a filmezés területére. Sajnos hiába a szinte hibátlan háttérvilágítás és a mély fekete megjelenítés, ha összességében csak egy közepes mozi-élménnyel lehetünk gazdagabbak. Munkára jó választás az Asus kijelzője. Bőséges fényerőtartalékának, jó kontrasztértékének és kitűnő élességének köszönhetően nem fárasztja szemünket. Játékra szintén elsőrangú. A remek válaszidő és alacsony bemeneti késés kiváló interpolációs képességgel társult, így ha játékra adjuk fejünket, panaszra semmi okunk nem lehet. A készülék mellett minden kellék megtalálható, de a 3 napos pixelhiba garanciát mellőznünk kell. Értékelése: 74/100.

Samsung LD220

A monitor elsősorban notebook felhasználóknak készült, akik nem elégszenek meg a beépített kijelző által nyújtott munkaterülettel és képminőséggel. Ha a készüléket csak erre a specifikus terültre szeretnénk használni, minden bizonnyal elégedettek leszünk, ugyanis a kicsivel átlag fölötti árcédulával megtűzdelt kijelző képminőségét tekintve kiegyensúlyozottan jól teljesített. Egyedüli hibaként a játékokra való alkalmatlanságát tudjuk említeni. Bár erre a célra a VGA bemenetet is elővehetnénk, a kalibrációs problémák miatt (1920*1080 és 1680*1050-es felbontásoknál) ez is nagyon korlátozottan használható, ezért azt kell mondjuk, erre a területre egyáltalán nem ajánlott, ezen kívül viszont mindenhol elégedettek lehetünk a készülékkel. A monitor mellett minden szükséges kellék megtalálható, és a 3 napos pixelhiba garanciát is megkapjuk hozzá. Értékelése: 66/100.

                                     

A teszttermékekért köszönettel tartozunk az Emporium Kft-nek (Asus) és a Cédrus Számítástechnikai Kft-nek (Samsung)!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward