Az Nvidia nem támogatja majd a FreeSync-et

Az Nvidia a jelek szerint soha nem is tervezte, hogy támogatja a FreeSync technológiát – a korábbi hírek sajnos félreértésre alapoztak, de az Nvidia most rendet tesz a témában.

Az Nvidia nem támogatja majd a FreeSync-et

A napokban sokan örülhettek annak a hírnek, amely arról számolt be, az Nvidia a jövőben talán támogatni fogja az Adaptive Sync eljárást, ami az AMD FreeSync-jének is az alapja. A hír meglepő volt, ám nemrégiben kiderült, hogy sajnos csak egy félreértésről volt szó – az Nvidia rendet is tett a témában.

A cég friss bejelentése szerint a GeForce videokártyák se a közeli, se a távoli jövőben nem kínálnak majd Adaptive Sync támogatást, maradnak a G-syncnél. Annak érdekében, hogy a támogatás abszolút ne legyen megoldható, az új GeForce videokártyák nem DisplayPort 1.2a, hanem csak DisplayPort 1.2-es videó kimenetet kaptak, így az Adaptive Sync eljárás alkalmazására elméleti szinten sincs mód, ugyanis az Adaptive Sync alkalmazásának alapvető feltétele a DisplayPort 1.2a szabvány támogatása.

Igazából nem túl meglepő, hogy az Nvidia marad a saját technológiája mellett, hiszen pénzt ölt bele, és ha beállna a másik sorba, azzal megásná a G-Sync sírját. Így viszont sokat erősödhet a G-Sync monitorok piaci pozíciója, ugyanis a FreeSync eljárást jelenleg sokkal kevesebb piacon lévő kártya támogatja. A következő hónapokban persze jó eséllyel látunk majd még néhány új kártyát az AMD-től, ami már képes kezelni a FreeSync-es monitorokat, de jelenleg csak az R7 260(X), az R9 285 és az R9 290(X) képes erre, és így elég megosztottá válhat a gamer monitorok piaca, hiszen a FreeSync az AMD mellé fog passzolni, míg a G-Sync a GTX650 Ti Boosttól kezdve az nVidia kártyákhoz (tehát már most rengeteg olyan megoldás van a piacon, ami támogatja).

Nemrég érkezett egyébként a hír, hogy már gyártják az Adaptive Sync-et támogató skálázó chipeket, így valamikor a jövő év első negyedévében talán már találkozhatunk is ezt használó monitorokkal, amik némileg alacsonyabb költségük miatt eláraszthatják a piacot, szóval az az érdekes helyzet állhat elő, hogy bár hozzájuk passzoló kártyából kevesebb lesz, a monitorkínálat nagyobb lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward