Az Nvidia limitálja a GeForce videokártyák tuningolhatóságát

Az Nvidia a jelek szerint gátat szeretne szabni a felsőkategóriás GeForce videokártyák tuningjának, már ami a maximálisan alkalmazható GPU magfeszültséget illeti.

Az Nvidia limitálja a GeForce videokártyák tuningolhatóságát

[bold]Limithez kötött GPU magfeszültség-emelés

[/bold]

A Nvidia szigorította a tuningra vonatkozó szabályokat és így egyútttal választás elé is állította AIB partnereit.  A partnereknek két lehetőségük van.

Első körben választhatják azt, hogy az Nvidia előírásának megfelelően nem engedélyezik, hogy videokártyájuk grafikus processzorának magfeszültségét egy bizonyos szint fölé lehessen emelni – ekkor az adott AIB partner megkapja a megszokott terméktámogatást és az Nvidia felé érvényesítheti a garanciális követeléseit is.

A másik lehetőség értelmében az adott AIB kínálhat olyan videokártyát, amelynél nincs limitálva a GPU magfeszültség módosításának lehetősége, ám ekkor számolnia kell azzal a következménnyel, hogy cserébe az adott videokártya esetében megszűnik a közte és az Nvidia között élő garancia megállapodás, sőt, a terméktámogatásra sem jogosult az adott videokártya. Magyarul garanciális probléma esetén az adott AIB partnernek „zsebből” kell rendeznie a problémát a vásárló felé.

Az okok, amelyek miatt kiborult a bili

Hogy mégis mi volt az ok, ami miatt fény derült erre a vásárlói szemmel nézve nem túl szívderítő szigorításra? Az Nvidia partnerei egyre frusztráltabbak lettek a gyártó gyakorlata miatt, majd amikor az EVGA hivatalos fórumán egy felhasználó szóvá tette, hogy frissen vásárolt GeForce GTX 680 Classified videokártyájáról hiányzik az EVbot csatlakozó, akkor fény derült arra, mi okozza a kellemetlenséget.

Az EVGA pont a fentebb említett két választási lehetőség miatt kényszerült arra, hogy a Classified sorozatú videokártyákból új szériát dobjon piacra, amelyekről már hiányzik a rendkívül vonzó EVbot támogatás annak érdekében, hogy az EVGA az Nvidia felé továbbra is érvényesíteni tudja a garanciális követeléseit, plusz megkapja ugyanazt a szoftveres támogatást, amit eddig is. Maga az EVbot támogatás azért fontos, mert segítségével valós időben lehet a GPU magfeszültségét és órajelét növelni, ami sokak számára vonzó tulajdonság. De erről már csak múlt időben beszélhetünk.

Hasonló a helyzet az MSI GeForce GTX 680 Lightning esetében is, ahol az AfterBurner segédprogram segítségével szoftveresen az Nvidia által engedélyezettnél magasabb feszültséget is lehetett adni a GPU-nak, de ezt az Nvidia nem nézte jó szemmel. A szoftveres feszültségmódosítást az MSI limit nélküli BIOS-szal oldotta meg, ám később az Nvidia arra kényszerítette partnerét, hogy távolítsa el a szolgáltatást, pontosabban korlátozza a maximálisan alkalmazható GPU magfeszültséget – utóbbi esetében 1,175 volt az Nvidia által engedélyezett maximális limit. Ez a szigorítás a jövőben forgalomba kerülő Lightning videokártyákat érinti. Persze az eddig megvásárolt Lightning videokártyák tulajdonosai sem örülhetnek, ugyanis az Nvidia nyomására az MSI az AfterBurner 2.2.3-as verziójától felfelé szoftveres korlátozást vet be annak érdekében, hogy nehezítse a tuningot: a beállított GPU magfeszültség a rendszer újraindítása után a gyári alapértékre áll vissza.

Hogy kap olyan termék jóváhagyást, ami nyilvánvalóan szabályokat szeg?

További érdekesség, hogy az Nvidia a Fermi grafikus processzorok megjelenésével egy időben elindított egy Green Light névre keresztelt programot, amelynek az a célja, hogy az AIB partnerek által készített videokártyákat az Nvidia bevizsgálja, majd ha a termék megfelel az Nvidia által meghatározott akusztikai, fogyasztás, feszültség és hőmérséklet paramétereknek, akkor a gyártó jóváhagyja az adott videokártyát. Amennyiben a termék nem kapja meg a jóváhagyást, úgy az adott partner annál a videokártyánál elesik a terméktámogatástól és a garanciától is.

Felmerülhet az a felettébb érdekes kérdés, hogy akkor vajon miért kapta meg például az EVGA GeForce GTX 680 Classified videokártyája az Nvidia minősítését, holott az Nvidia szakemberei láthatták, hogy a termék lehetővé teszi a GPU feszültségének manuális módosítását? Nos, ennek valószínűleg marketing okai voltak, ugyanis a szénné tuningolható videokártyával világrekordokat lehet elérni és a tuningosok, valamint a tuningolni szerető felhasználók körében is népszerű, tehát jó reklám a gyártónak.

[bold]Az Nvidia válaszol

[/bold]

Az Nvidia egyik illetékese, Bryan Del Rizzo a Bright Side Of News munkatársainak elmondta, hogy a Green Light program keretein belül nem vizsgálja a vállalat, hogy az adott AIB partner videokártyájánál milyen módszerek állnak a felhasználók rendelkezésére a feszültség módosítására, hiszen a program lényege nem ez. Ezzel már meg is kapjuk a választ arra, hogy az EVGA kártyája hogy mehetett át a teszteken.

Az illetékes azt is elmondta, hogy a fenti szabályrendszerrel nem célja az Nvidiának a garanciáliskövetelések számának csökkentése: mindössze annyit szeretnének, ha a videokártyák GPU-ját csak egy adott, az Nvidia által meghatározott szintig lehetne emelni, ugyanis nem akarnak olyan elégedetlen felhasználókat látni, akik a túl magas GPU feszültség alkalmazása miatt egy vagy két éven belül elveszítik drága videokártyájukat.

A cég pont ez utóbbi miatt állította választás elé az EVGA és az MSI illetékeseit: vagy elfogadják az Nvidia által meghatározott maximális GPU magfeszültség-limit alkalmazását, vagy elveszítik a garanciát és a terméktámogatást. A szóban forgó AIB partnerek inkább utóbbit választották, de nem is nagyon tehettek mást.

[bold]Az amatőr tuningolók orrára csapták az ajtót?

[/bold]

Hogy ez a gyakorlat mit jelent az átlagfelhasználók számára? Röviden azt, hogy az Nvidia által meghatározott limitet nem lehet majd túllépni, legalábbis olyan módszerrel nem, aminél egy rosszul elsült tuning alkalmával még érvényesíthető lenne a garancia. A hardcore tuningosok számára továbbra is lesznek kiskapuk, amelyekkel megkerülhető lesz a GPU magfeszültség-limit – például forrasztáson alapuló voltmoddal.

Nem készül több GPU magfeszültség-limit nélküli videokártya?

Mivel az Nvidia egyértelmű választás elé állította az AIB partnereket, így a jövőben valószínűleg minden partner egységesen alkalmazni fogja majd az Nvidia által meghatározott magfeszültség-limiteket. Az persze nem zárható ki, hogy presztízzsel kapcsolatos megfontolásból a jövőben is érkezik majd egy-két limit nélküli VGA. Ezek valószínűleg ritkák lesznek, mint a fehér holló, és drágák is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward