Az Nvidia kiakadt az Intel Knights Landing tesztjei miatt

A cég kifogásolja, hogy az Intel régi hardver mellé állította legújabb gyorsítóit, így a felvázolt eredmények szerintük félrevezetőek.

Az Nvidia kiakadt az Intel Knights Landing tesztjei miatt

Az Intel az ISC 2016 alkalmával tartott egy prezentációt, amelynek keretén belül a „Knights Landing” kódnévre hallgató Xeon Phi gyorsító előnyeiről, illetve legfontosabb tulajdonságairól tettek említést az előadók. A bemutató alkalmával természetesen a teljesítmény kérdése is terítékre került: az Intel belsős tesztek eredményeivel támasztotta alá, hogy a Xeon Phi lényegesen gyorsabb neurális hálózatok tanítását végző feladatokban, mint az Nvidia Maxwell alapú gyorsítókártyái.

Az Intel azt állította, hogy az említett területen a „Knights Landing” kódnévre hallgató Xeon Phi HPC gyorsítók mintegy 2,3-szor gyorsabban tanítják a neurális hálózatokat, mint a Maxwell alapú Nvidia GPU-k, a node-ok közötti skálázódás pedig 38%-kal jobb, mint az Nvidia termékeinél. Ezek a kijelentések az Nvidia szakembereit egy picit felbosszantották, főleg amiatt, mert az Nvidia az utóbbi három év során nagyon komoly befektetéseket eszközölt a mélytanulással kapcsolatos technológiák terén.

Az Nvidia álláspontja szerint az Intel régi, elavult tesztprogramok segítségével készítette a teszteket, így a fenti eredmények nem túl relevánsak. A szakemberek szerint akkor, ha a szóban forgó Caffe és AlexNet szoftverek friss változataival zajlott volna a teszt, akkor látható lenne, hogy a neurális hálózatok tanításakor 30%-kal jobb teljesítményt nyújtanak a Maxwell alapú megoldások, mint a szóban forgó Xeon Phi.

Az Nvidia megjegyezte azt is, hogy nem szabad elfelejteni, a Maxwell egy előző generációs architektúra, aminél már van újabb is: a Pascal. Ugyanezekben a tesztekben a Pascal alapú HPC gyorsítók könnyedén lekörözik a Xeon Phi gyorsítókat: előnyük a 90%-ot is meghaladja.

Az Nvidia azt is kiemeli, hogy az Intel 32 új Xeon Phi alapú szervert állított szembe Nvidia Kepler K20 alapú, négy éves technológiára támaszkodó szerverekkel, amikor a skálázódással kapcsolatos előnyökről lerántották a leplet. A legfrissebb, Pascal alapokon nyugvó szerverek viszont már 128 GPU-ig skálázódnak, és NVLink alapú kapcsolatot használnak, így a ma pénzért kapható leggyorsabb mélytanulási megoldásnak tekinthetőek – azaz a régi kép mára már nagyon sokat változott.

A fentiekhez az Intel hivatalos reakcióként csak annyit fűzött hozzá, hogy a mérésekhez ezúttal is olyan termékeket használtak, amelyek a teszt idején publikusan elérhetőek voltak, a kimutatott teljesítménykülönbségek mellett így továbbra is teljes válaszélességgel kiállnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward