Shop menü

AZ NVIDIA ÁLLÍTÓLAG MÁR ÉRDEKLŐDIK AZ SK HYNIX HBM3E MEMÓRIALAPKÁI IRÁNT

A vállalat mintapéldányokat kért a HBM3E lapkákból, így időben ki tudják vizsgálni, milyen hatást gyakorolhat az új memóriaszabvány a különböző AI és HPC gyorsítókártyák teljesítményére.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia állítólag már érdeklődik az SK Hynix HBM3E memórialapkái iránt

Az Nvidia fejlesztőcsapata a jelek szerint már érdeklődik az SK Hynix nemrégiben bejelentett HBM3E memóriaszabványa iránt, ami a vállalat következő generációs, elsősorban az AI és a HPC piacra szánt gyorsítókártyáinak fedélzetén kaphat helyet. A dél-koreai lapok szerint az Nvidia már kért mintapéldányokat az első HBM3E memórialapkákból annak érdekében, hogy megvizsgálják, hogyan hat az új memória a GPU általános teljesítményére, illetve egyéb karakterisztikáira is kíváncsiak.

A HBM3E papíron elég nagy előrelépést hoz, hiszen a HBM3-hoz képest a 6,4 GT/s sebességszint 8.0 GT/s szintre emelkedik, ami igen komoly növekmény. A gyorsulás hatására egy chipszendvics, ami eddig 819,2 GB/s-os memória-sávszélesség elérésére volt képes HBM3 alapokon, a HBM3E szabvány köré épülve már 1 TB/s-os memória-sávszélességet kínálhat, ami természetesen a gyorsítókártya összteljesítményét is segít feljebb tornázni.

Az egyelőre még nem derült ki, hogy a HBM3E típusú memóriachipek kompatibilisek lesznek-e a HBM3 memórialapkákhoz készített vezérlőkkel és csatolófelületekkel, ezt ugyanis az SK Hynix mérnökei egyelőre nem árulták el, de remélhetőleg erre is választ kapunk a nem is oly távoli jövőben. Az biztos, hogy az új memóriaszabványt tesztelniük kell a különböző gyártóknak az elkövetkező időszakban ahhoz, hogy a következő generációs AI és HPC gyorsítókártyák fedélzetén a lehető legjobban ki lehessen aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

Galéria megnyitása

Most úgy tűnik, hogy az SK Hynix valamikor az idei esztendő második felében kezdheti meg a HBM3E memórialapkák első mintapéldányainak gyártását, míg a nagyobb volumenben történő termelés valamikor 2023 vége felé lehet esedékes, de az sincs kizárva, hogy átcsúszik 2024 elejére. Maguk a memórialapkák egyébként az SK Hynix 5. generációs 10 nm-es osztályú csíkszélességével készülnek, ami 1b néven fut, és amit a jelenlegi DDR5-6400 MHz-es DRAM chipek gyártásához is bevetnek. Később ezt a gyártástechnológia az LPDDR5T memóriachipek termelésénél is fontos szerephez jut – ezek a lapkák alacsony fogyasztású és magas teljesítményigényű területekre érkeznek, főként a mobil piacra.

Az SK Hynix jelenleg 50% feletti piaci részesedéssel bír a HBM memórialapkák szegmensében, míg HBM3 terén az egyetlen gyártónak tekinthető, aki kínálja ezt a memóriatípust. Várhatóan a HBM3E esetében is ugyanez lesz a helyzet, exkluzív gyártó marad a vállalat. A Yole Development piaci elemzői szerint a HBM memóriapiac óriási növekedés előtt áll, hála annak az előnyös tulajdonságnak, hogy a klasszikus DRAM alapú memóriákhoz képest jelentősen nagyobb memória-sávszélességet kínálnak a chipszendvicsek. A várakozások szerint 2023 folyamán a piac 705 millió dolláros értékkel bír majd, ám ez 2027-re közel duplájára, 1,324 milliárd dollárra növekedhet.

Hogy az Nvidia végül mely termékeinél vetheti be a HBM3E memóriatechnológiát? Van rá esély, hogy a Hopper GH100 alapú gyorsítókártyából készülhet egy HBM3E memóriával ellátott kiadás, de az sincs kizárva, hogy a következő generációs GPU-architektúra köré épülő megoldások fedélzetén kapnak helyet először az új memórialapkák.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére