Az MSI újítása egy gombnyomással a BIOS-ba repít minket

Az érdekes funkció az MSI Z77 MPower alaplapján tűnt fel.

Az MSI újítása egy gombnyomással a BIOS-ba repít minket

Napjainkban az asztali- és mobil számítógépek egyre gyorsabban bootolnak, így lassan már azonnal a bekapcsoló gomb megnyomása után elkezdhetjük nyomogatni a DEL/F2 gombot, ha be szeretnénk lépni a BIOS-ba vagy az UEFI menübe – attól függően, mennyire modern az adott rendszer.

Az MSI legfrissebb újítása ebbe a folyamatba csempész egy kis kényelmet, persze csak akkor, ha az alaplapon található apró piros mikrokapcsolóhoz éppen hozzáférünk. A Go2BIOS névre keresztelt funkció lényege, hogy a kis piros mikrokapcsoló megnyomása után a következő rendszer újraindítás alkalmával automatikusan az UEFI kezelőfelületet tárja elénk a rendszer. A funkció a hírek szerint akkor is működik, ha a PC éppen nincs bekapcsolva, de áram alatt van.

A pici gombot korábban már láthattuk, igaz, akkoriban az alaplapon a speciális funkció jelenlétére semmi sem utalt: a gomb közelében félrevezető módon csak egy Super Charger felirat lett elhelyezve, nehogy idő előtt kiderüljön, mire készül a gyártó. A vállalat a Z77 MPower alaplap tuningbarát garanciájáról már említést tett korábban, ám akkoriban a különleges Go2BIOS funkcióról nem esett szó.

Az újítás egyébként érdekes, de jelenlegi formájában nagyrészt inkább csak a tuningosok számára jöhet majd jól, akik számítógépház nélkül, illetve jobb esetben tesztpadra szerelve használják rendszereiket. A hírek szerint az MSI az átlagfelhasználókra is gondolni szeretne, így a vállalat mérnökei már vizsgálják annak lehetőségét, hogy a kapcsolót a hátlapi portok közé, könnyebben elérhető helyre pakolják-e át.

Persze van más megoldás is a BIOS egyszerű elérésére. Az ASUS például lehetőséget biztosít arra, hogy a POST folyamat alkalmával a felhasználó által előre beállított időkereten belül kényelmesen meg lehesse nyomni a DEL gombot. Ez a funkció viszont minden egyes rendszer újraindítás alkalmával aktív, míg az MSI megoldása csak akkor, ha szükség van rá.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward