Az MSI új R9 290X videokártyája az extrém tuningtól sem fél

Az MSI egy brutálisan komoly tápellátással felvértezett, extrém tuning alkalmával is derekasan helytálló videokártyával rukkolt elő: ez az R9 290X Lightning.

Az MSI új R9 290X videokártyája az extrém tuningtól sem fél

Megérkezett az MSI legújabb, kifejezetten hardcore játékosoknak és tuningolni vágyó felhasználóknak szánt R9 290X-es videokártyája, amely az R9 290X Lightning nevet viseli.

A combos hűtéssel és betonstabil digitális tápellátással büszkélkedő újdonságon egy 28 nm-es csíkszélességgel készülő Hawaii XT GPU lapul, ami 2816 stream egységgel gazdálkodik és 1080 MHz-es órajelen ketyeg. A 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória 512-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz, effektív órajele pedig 5 GHz. A 302 x 131 x 55 milliméteres mérettel rendelkező újdonságra egy egyedi, 250 wattos hűtőteljesítményt biztosító TriFrozr videokártya hűtő került, amely három darab ventilátorral rendelkezik. Igény esetén – a megfelelő kiegészítők alkalmazása mellett – természetesen akár folyékony nitrogénnel is hűthető az R9 290X Lightning.

Az MSI mérnökei annak érdekében, hogy minél komolyabb tuningeredményeket lehessen elérni a termékkel, szorosan együttműködtek az AMD szakembereivel, így léghűtés és extrém, folyékony nitrogén alapú hűtés alkalmazása mellet is félelmetesen komoly tuningképességekre kell felkészülni. Az extrém tuningosokat külön LN2 BIOS várja, amelynek köszönhetően nincs szükség külön hardveres módosításokra ahhoz, hogy extrém feszültségeket lehessen beállítani, így semmi sem állhat az eredményes tuning útjában. Az LN2-es BIOS mellett egy "alap" BIOS is rendelkezésre áll, azaz az újdonság két BIOS-szal érkezik.

A videó kimenetek között két dual-link DVI-D, egy HDMI 1.4a és egy DisplayPort 1.2-es csatlakozó sorakozik, ahogy az a fenti fotón is látszik. A videó kimenetek aranyozott érintkezőket kaptak.

A GPU, a memóriachipek és a PLL feszültsége könnyedén ellenőrizhető, ugyanis a szokásos V-Check mérőpontok sem hiányoznak a termékről. Emellett a hőmérsékletek monitorozására is van mód mind a GPU, mind a memóriachipek, mind pedig a PLL esetében. A maximális stabilitás és a lehető leghosszabb élettartam elérésének érdekében természetesen minőségi komponensek kerültek a nyomtatott áramköri lapra, hála a Military Class 4 technológiának.

A GPU egyébéként 12 fázisú tápellátással gazdálkodik, a memóriachipek pedig háromfázisú tápellátást kaptak. A fedélzeten helyet foglaló VRM áramkör pedig két nyolctűs és egy hattűs PCI Express tápkábelen keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. A gyártó állítása szerint a VRM 450 wattnyi teljesítménnyel áll az extrém tuningosok rendelkezésére, ami félelmetesen jól hangzik. A VRM áramkör komponenseinek hatékony elhelyezéséhez persze nem csak a 12 rétegű nyomtatott áramköri lap GPU felőli oldalát, hanem a hátoldalt is igénybe vették az MSI mérnökei.

Az MSI R9 290X LIGHTNING segítségével várhatóan több korábbi tuning világrekord is süllyesztőbe kerülhet, ha munkához látnak a tuningmesterek. Reméljük, rövidesen hallunk még az újdonságról.

A szóban forgó videokártya egyébként hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward