Shop menü

AZ LG INNOTEK SZÉLES KÖRBEN ELTERJESZTENÉ A VALÓS ZOOMRA KÉPES MOBILOS KAMERÁKAT

A vállalat bejelentette azt a modult, ami jövőre több okostelefonban is felbukkanhat a felsőkategóriában, és bízunk abban, hogy ez tényleg sikeres lesz.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az LG Innotek széles körben elterjesztené a valós zoomra képes mobilos kamerákat

Az LG ugyan okostelefonokat már nem fejleszt, de komponenseket a mobilokhoz továbbra is szállít, és a fejlesztésekben kulcsfontosságú szerepe van az LG Innotek részlegnek, ahol szó szerint az innováció az első. Az Innotek részlegen a nagy jelentőséggel bíró újdonságokon dolgoznak a szakemberek, és most egy érdekes újítással álltak elő.

Bejelentette az LG Innotek, hogy elkészült a kameramodulja, ami a jövőre számos mobilban biztosíthat majd igazi zoomolási lehetőséget a felhasználók számára, és megőrizte a kompakt felépítést.

A teleoptikás kamerák napjainkra teljesen általánosak lettek, de olyan megoldás, ami ténylegesen képes a zoomolásra, alig van. Legutóbb a Sony rukkolt elő ilyen egységgel az Xperia 1 IV keretei között. A japánok a felsőkategóriás készüléküket egy olyan kamerával láttak el, ami 3,5 és 5,2-szeres tartományban tud szabadon zoomolni. 85 és 125 milliméteres (ekv.) gyújtótávról beszélhetünk ebben az esetben.

Az LG Innotek által létrehozott kameramodul nagyobb átfogással rendelkezik majd, és eleve egy jelentősebb mértékű közelítéssel fog indítani.

A dél-koreai mérnökök által alkotott egységnél 4-szeres zoom jelenti a kiindulási alapot, és elérhető lesz a lencserendszer tagjainak átrendezésével akár a 9-szeres közelítés is. Ennél eleve nem jellemző, hogy többet tudjon egy okostelefon. A Huawei P40 Pro+ volt például, ahol 10-szeres zoom volt elérhető optikai szinten, és ott volt egy 3-szoros zoomra képes kamera külön. Az LG fejlesztése ezt a tartományt majdnem lefedi magában.

Galéria megnyitása

Az nem derült ki, hogy konkrétan milyen gyújtótávokról beszélhetünk majd, de nagyjából 100 milliméter körül lesz a kiindulási pont, és 210-220 milliméter (ekv.) körül ér majd véget a lefedett tartomány. Az nem derült ki, hogy a rekesznyílás hogyan alakul, de nem valószínű, hogy képes lenne ezt az értéket alacsonyan tartani az LG. Ugyebár minél kisebb a rekeszérték, és nagyobb a gyújtótávolság, annál látványosabb lehet a háttér elmosása mindenféle szoftveres trükk nélkül.

Fontos részlet, hogy az optikai stabilizátort is magában foglalja az LG által kidolgozott modul. Erre pedig ténylegesen nagy szükség van, mert a 9-szeres zoomnál bizony egy kézben tartott mobil eléggé jelentősen tud mozogni ahhoz, hogy a felvétel rosszul sikerüljön. Az LG Innotek mérnökeinek sikerült olyan apró „motorokat” létrehozni a kamera számára, amikkel megoldható lett a modul elkészítése kompakt méret mellett. Jelenleg a méret az, ami a legnagyobb kihívást jelenti ezen a területen.

Galéria megnyitása

„Az általános optikai zoom modulban a gyújtótávolság hosszabb a jelentősebb nagyításkor, ami vastagabb modult eredményez, és ennek a problémának a megoldására az LG Innotek nagyban átalakította a lencse felépítését és a modul szerkezetét.” – nyilatkozta a részleg szóvivője.

Zárásképpen pedig még ki kell térni arra is, hogy az LG Innotek a modul fejlesztése mellett elkezdett szorosan együttműködni a Qualcommal, és a szakemberek kollaborációban optimalizálták a Snapdragon 8 Gen 2-höz az új modul működését. Ennek köszönhetően jobb lesz az automatikus fókuszálás, a fehéregyensúly hangolása, az expozíció beállítása és még egy sor apró, de fontos dolog.

Az LG a CES-en is felvonultatja majd az újdonságot, de az lesz az igazán érdekes, hogy milyen okostelefonokban jelenhet majd meg jövőre és azt követően.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére