Az Intel új lapkakészletei nem kínálnak SATA Express támogatást?

A kiszivárgott információk alapján a 9-es sorozatú lapkakészletek, valamint a Haswell-E processzorokhoz készített lapkakészlet sem rendelkezik majd SATA Express támogatással.

Az Intel új lapkakészletei nem kínálnak SATA Express támogatást?

Korábban számos olyan hír érkezett, amelyek azt állították, hogy az Intel következő generációs, 9-es sorozatú lapkakészleteinél már rendelkezésre áll majd a SATA Express támogatás. A legfrissebb információk szerint azonban az Intel Z97-es platformja mégsem rendelkezik majd SATA Express támogatással, sőt, a VR-Zone által publikált dokumentumrészlet alapján igaz lesz ez a kijelentés az összes többi 9-es sorozatú Intel lapkakészletre is. A nyáron kiszivárgott adatok szerint a Haswell-E processzorokhoz készített lapkakészlet esetében is ez lesz a helyzet: azon sem lesz SATA Express port.

Maga a SATA Express szabvány az augusztusban ratifikált Serial ATA 3.2-es szabványnak már része. Ez a szabvány frissített csatlakozókat alkalmaz, amelyek nem csak a meglévő SATA eszközöket, hanem a PCI Express alapú SATA eszközöket is kiszolgálják. Utóbbiak maximum két darab PCI Express 3.0-s sávval gazdálkodhatnak, így maximum 16 Gbps-nyi sávszélesség állhat rendelkezésükre, ami a jelenlegi leggyorsabb SATA szabvány 6 Gbps-os sávszélességéhez képest tekintélyes előrelépés. Emellett a SATA Express esetében AHCI és NVM Express támogatás közül is lehet majd választani: előbbi a régebbi eszközök kompatibilitásáról, utóbbi pedig a nagysebességű SSD meghajtók hatékony kiszolgálásáról gondoskodik.

Az, hogy az Intel új platformjaihoz egyelőre nem érkezik SATA Express támogatás, késleltetheti a SATA Express alapú adattárolók megjelenését, illetve elterjedését. Persze kérdés, hogy rendelkezésre állnak-e majd olyan, harmadik fél által készített perifériavezérlők, amelyek SATA Express támogatással ruházhatják fel a rendszert, mert akkor áthidalható ez a probléma.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward