Az Intel kilép az alaplapok piacáról

A kilépésre nem azonnal, hanem fokozatosan kerül sor az elkövetkező évek folyamán.

Az Intel kilép az alaplapok piacáról

A vállalat döntése értelmében három éven belül eltűnnek az üzletek polcairól az Intel saját márkás alaplapjai, amelyek jelenleg az Intel Desktop Board márkanév alatt futnak. Az LGA-1150-es processzorfoglalattal ellátott deszkák érkezésével az Intel alaplap termékcsaládja karcsúsításon esik át, azaz a korábbinál kevesebb féle alaplap készül a Haswell APU egységekhez, majd a gyártó idővel kivezeti a deszkákat a piacról.

Az Intel lépésének három lehetséges oka van. Egyrészt az Intel Desktop Board kínálata túlságosan bőséges, plusz az asztali számítógépekbe szánt alaplapok forgalma is csökkenőben van, hála a PC piac gyengélkedésének. A vásárlók a korábbinál kevesebb alaplapot igényelnek, hiszen az érdeklődés középpontjában már nem az asztali számítógépek, hanem a táblák, a hibrid noteszek és az okostelefonok vannak. A másik ok, hogy az alaplapok szegmensében manapság túl sok a nagy, sikeres név, amelyek között az Intel termékcsaládjának nincs igazán helye, ugyanis alaplapjai nem igazán képesek kiemelkedni a tömegből.

A harmadik és egyben legérdekesebb ok, hogy az Intel ezzel a lépéssel valószínűleg már arra készül, hogy az asztali számítógépekbe szánt alaplapok esetében a cserélhető processzorok alkalmazásáról az alaplapra integrált, BGA tokozásban helyet foglaló processzorok alkalmazására tér át. Ez a lépés a többi alaplapgyártót is érinteni fogja, még nagyobb lehet a verseny tőle, és az Intel lapok még inkább kiszorulhatnának.

A felsőkategóriás alaplapok piacán a jelek szerint megmarad a processzorcsere lehetősége, legalábbis a korábbi információk alapján egyelőre ez a helyzet. Persze a belépő szintű, illetve a kereskedelem fő áramába szánt alaplapoknál is cserélgethetünk még processzorokat egy darabig, hiszen a váltás még soká lesz.

Az Intel Desktop Board fejlesztőcsapata a jövőben az alaplapok készítése helyett az új, egyre népszerűbb formátumok fejlesztésével foglalkozik majd - ilyen például az Intel NUC, ami a várnál népszerűbb a felhasználók körében. A vállalat az ultrabookok és a táblák szegmensére is nagyobb figyelmet fordít majd, de a célkeresztjében az okostelefonok is benne vannak.

Egyszóval a fentebb taglalt lépés egyfajta fókuszváltásnak fogható fel, amellyel az Intel reagál a piac megváltozott igényeire.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward