Az Intel is segít a vezeték nélküli akkumulátortöltők fejlesztésében

Az Intel belépett az A4WP szövetségbe, ahol számos neves nagyvállalattal együttműködve vezeték nélküli akkumulátortöltő-rendszerek kifejlesztésében segédkezik.

Az Intel is segít a vezeték nélküli akkumulátortöltők fejlesztésében

A 2012 májusában a Samsung és a Qualcomm által megalapított A4WP (Alliance for Wireless Power) szövetség most egy újabb neves taggal bővült, aki nem más, mint az Intel. A szövetség azért jött létre, hogy egy olyan egységes szabvány készülhessen, amellyel hatékonyan megoldható a különböző hordozható eszközök akkumulátorának vezeték nélküli töltése.

A többféle mobil eszköz akkumulátorának egyidejű töltését a speciális szabvány keretén belül úgy oldják meg, úgy hogy az adott eszköz a Bluetooth Low Energy (4.0) szabványt is beveti, méghozzá ahhoz, hogy a vezeték nélküli töltővel közölje, a benne elhelyezett akkumulátor pontosan milyen töltési igénnyel rendelkezik. A Bluetooth alapú kapcsolat teljesen automatikus lesz: használatához az adott mobil eszközt és a vezeték nélküli töltőt még csak párosítani sem kell, vagyis a töltés teljesen automatikus és észrevétlen lesz. Egy vezeték nélküli töltő felületén egyszerre akár többféle készülék is helyet kaphat, és ezeket egyidejűleg töltheti a rendszer, sőt, az sem lesz megszabva, hogy a töltő mely részein milyen mobil eszközök kaphatnak helyet - a töltő felületén oda helyezzük a tölteni kívánt terméket, ahova éppen szeretnénk.

Érdekes elképzelés, hogy a vezeték nélküli töltőket a kiterjesztett valóságra alapozó alkalmazásokkal, illetve rendszerekkel is kombinálhatják a jövőben. Ennek értelmében elég lesz a kijelzőt és kamerát egyaránt tartalmazó eszközzel szétnézni az adott szobában, majd egyből láthatóvá válik, mely felületre kell ráhelyezni a táblánkat, okostelefonunkat vagy ultrabookunkat annak érdekében, hogy akkumulátorát feltölthessük. Szállodákban valószínűleg előszeretettel alkalmazzák majd ezt a módszert.

Arról egyelőre sajnos nem esett szó, hogy mikor kerülnek forgalomba az első olyan ultrabookok, amelyek már képesek lesznek az új technológiában rejlő lehetőségek kiaknázására. Az Intel egyik illetékese tavaly úgy nyilatkozott, a vezeték nélküli akkumulátortöltő-technológiát alkalmazó ultrabookok első példányai akár már idén is megjelenhetnek. Az A4WP szövetség szabványa persze nem csak ultrabookokhoz, hanem okostelefonokhoz, táblákhoz és egyéb olyan mobil eszközökhöz is alkalmazható lesz, amelyek tartalmaznak akkumulátort és támogatják a technológiát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward