Az Intel hosszú pályafutást szán a Haswellnek

Úgy tűnik, hogy a Haswell tovább marad velünk, mint azt eddig bárki is gondolta volna.

Az Intel hosszú pályafutást szán a Haswellnek

A VR-Zone jóvoltából kiszivárgott az Intel legfrissebb processzor útiterve, amelyből sok érdekesség kiolvasható. Korábban úgy tűnt, hogy a vállalat 2014 folyamán a Broadwellt dobja be az asztali processzorok piacának mélyvízébe, de a jelek szerint ez mégsem történik meg. A friss útiterven az látszik, hogy a Haswell platform 2014 folyamán egy frissítésen esik át, amelynek keretén belül friss lapkakészletek is érkeznek az új központi egységek mellé.

Az útiterv alapján az LGA-1150-es tokozás tehát marad, bár ez aligha meglepő. Az egyelőre nem világos, hogy a friss központi egységek kompatibilisek lesznek-e a napokban piacra dobott nyolcas sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokkal, de erre egyelőre megvan az esély - egy BIOS frissítésre persze mindenképpen szükség lesz majd.

A friss Haswell platform alapját tehát kilences sorozatú lapkakészlet köré épülő alaplapok alkotják majd, amelyekbe a jelenleg elérhetőeknél gyorsabb Haswell egységeket pakolhatunk. Itt a gyorsulásra az új revízió miatt kerülhet sor, amelynek köszönhetően magasabb órajeleken üzemelő Haswell egységek érkezhetnek. Ez persze egyelőre csak tipp, de nagyon más forgatókönyvet nem tudunk elképzelni. Maga a platform egyébként kiegészül a SATA Express támogatással, amiről korábban már volt szó.

Hogy mi lesz a Broadwell sorsa? Attól még, hogy az asztali processzorok szegmensében nem debütál az új család, a mobil megoldások piacán feltűnhet, ahol a központi egységek rendszerint az alaplapra integrálva foglalnak helyet. Jó eséllyel még az egybegépekben is megjelenhetnek ezek a termékek. Előbb-utóbb az is kiderül, pontosan mikor.

Mielőtt azonban megérkezne a frissített Haswell platform, az idei év vége előtt még befut a várva várt Ivy Bridge-E sorozat is. Az LGA-2011-es processzorfoglalatba illeszkedő újdonságok BIOS frissítés után a jelenlegi X79-es alaplapokkal kompatibilisek lesznek, ami jó hír az X79-es alaplapok tulajdonosainak.

A csúcskategóriában a következő fontos lépésre 2014 végén kerülhet sor, ekkor ugyanis megérkeznek a Haswell-E típusú processzorok, amelyekhez már X99-es lapkakészlettel ellátott alaplapok kellenek. Itt a dia LGA-2011-3-as tokozásról beszél, így ezek a termékek a jelek szerint már nem működnek majd együtt az X79-es alaplapokkal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward