Az Intel erősen biztat: Készüljenek érintőkijelzős ultrabookok!

A jelek szerint hamarosan egyre több és több olyan ultrabook kerülhet majd forgalomba, amelyek érintőkijelzővel rendelkeznek – a március elején megrendezett CeBIT alkalmával már láthattunk is ilyen példányokat, gondoljunk csak a Lenovo különlegességére.

Az Intel erősen biztat: Készüljenek érintőkijelzős ultrabookok!

A jelek szerint hamarosan egyre több és több olyan ultrabook kerülhet majd forgalomba, amelyek érintőkijelzővel rendelkeznek – a március elején megrendezett CeBIT alkalmával már láthattunk is ilyen példányokat, gondoljunk csak a Lenovo különlegességére.

Természetesen itt nem a gyártó partnereinek magánakciójáról van szó, éppen ellenkezőleg: az Intel erősen biztatja partnereit, hogy azok építsenek érintőkijelzőt tartalmazó ultrabookokat, hiszen az Intel jelenlegi álláspontja szerint mindenképpen ezekben a konfigurációkban van a jövő.

Az Intel termékmenedzsere, Anand Kajshmanan szerint 2012-ben, vagy legkésőbb 2013-ban teret hódíthatnak maguknak az érintőkijelzős ultrabookok. A Windows 8 megjelenésével a hardver és a szoftver együttműködése zökkenőmentes lesz, így az érintőkijelzők remek felasználói élményt kínálnak majd – pont emiatt biztatja az Intel partnereit, hogy ultrabookjaikat szereljék fel érintőkijelzővel. A gyártó várakozása szerint többféle érintőkijelzős megoldás kerülhet majd forgalomba, amelyek között a Lenovo Yogához hasonló dizájnnal rendelkező modellek éppúgy lesznek, mint olyanok, amelyeknél a kijelző elforgatása után azt a billentyűzet fölé csukhatjuk – a fedlap helyett a kijelző kerül felülre, mint az érintőkijelzős konvertibilis noteszgépeknél.

Az Intel illetékese szerint az érintőkijelző kétségkívül megemeli az adott ultrabook árát, igaz, azt Mr. Kajshmanan nem tudta megmondani, nagyjából mekkora növekménnyel kell számolni. A fő koncepció az, hogy a felhasználók számára választást szeretne biztosítani a gyártó, amelynek keretén belül eldönthető, hogy akar-e érintőkijelzős

ultrabookot vásárolni, vagy jó-e neki a hagyományos, érintőkijelző nélküli modell is.

Az, hogy a választék bővül, összességében üdvözlendő dolog, hiszen szélesebb választékból általában könnyebb választani – már ha nem uralkodik el rajtunk a bőség zavara. Más kérdés, hogy érdemes-e érintőkijelzővel ellátni az ultrabookokat, azaz valóban értékelnék-e a koncepciót a felhasználók. Korábban Steve Jobs, amikor szóba kerültek az érintőkijelzővel ellátott noteszgépek, elhatárolódott az ötlettől, mondván, az Apple belsős használhatósági tesztjei arra világítottak rá, hogy az érintőkijelzők „nem akarnak vertikálisak lenni”. Jobs szerint a függőleges érintőkijelző demonstrációs célra, rövid időn keresztül történő használatra jó. Használat közben a karunk fokozatosan elfárad tőle, majd hosszabb időn keresztül történő használat után úgy érezzük, mintha karunk le akarna esni. A koncepció nem működik, ugyanis ergonómiailag szörnyű.

Azoknál az ultrabookoknál, amelyek nem kihajtható, hanem hagyományos, illetve a Lenovo Yogáéhoz hasonló kijelzővel érkeznek, a fentiek igazak lehetnek, de a konvertibilis notebookoknál már más a helyzet, ugyanis utóbbi konfigurációk vaskosabb táblaként használhatóak. Jobs egyébként úgy látta, hogy a felhasználók számára a megoldást inkább egy jó, többérintéses támogatással is ellátott érintőpad jelentheti. Az Apple ezen a területen kiválónak mondható, szemben a PC gyártók többségével, akik képtelenek normális érintőpadokat gyártani. Abból kiindulva, hogy mennyire sok Windows alapú noteszgép érkezik gyenge minőségű érintőpaddal, lehet, hogy az Intelnek inkább erre a területre kéne összpontosítania energiáit, mintsem az érintőkijelzős ultrabookokra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward