Az Intel az USB Type-C portot használná audió csatlakozóként

A 3,5 milliméteres Jack Audio csatlakozótól egyre inkább szabadulna a piac, az Intel pedig ki is találta, hogyan lehetne ütősebb csatlakozóval helyettesíteni.

Az Intel az USB Type-C portot használná audió csatlakozóként

A 3,5 milliméteres jack audio csatlakozó analóg megoldás létére elég jól tartja magát, hiszen még manapság is komoly szerepet tölt be a modern konfigurációk, táblák és okostelefonok szegmensében. Pedig ez a csatlakozófajta nem mai találmány: már az 1960-as évek óta velünk van; elődje pedig, a 6,3 milliméteres csatlakozó már 1878-ban elkészült, és még ma is használják.

A 3,5 milliméteres port leváltására a 2000-es évek elején már voltak próbálkozások: akkoriban a Motorola azt találta ki, hogy mini USB porton keresztül oldja meg az adatátvitelt, a headset csatlakoztatást, illetve az akkumulátortöltést. A koncepció jó volt, viszont egy kellemetlen mellékhatással járt: a gyárin kívül nem igazán lehetett másik headsetet, vagy éppen klasszikus fejhallgatót csatlakoztatni az adott mobilhoz.

Most az Intel tesz kísérletet a 3,5 milliméteres jack port leváltására, ám ezúttal már egy sokkal ütőképesebb utód érkezhet, ami nem más, mint az USB Type-C csatlakozó. Noha az egyes headsetek már manapság is kínálnak alapvető extra funkciókat, így egyszerűbb vezetékes távvezérlési feladatokra gond nélkül befoghatóak, az USB Type-C port bevetésével sokkal komolyabb lehetőségek előtt nyílhatnak meg a kapuk. Az digitális jelek analóggá történő átalakítása az eszköz helyett a headset feladata lehet, így például elkerülhető az interferencia.

A váltást az USB Type-C Digital Audio szabvány teszi lehetővé, amelynek végleges változata még készül, de a második negyedév folyamán egészen biztosan elérhetővé válik. A sikeres bevetés érdekében frissül az USB Audio Device Class 2.0-s szabvány is, azaz belekerül az új csatlakozó támogatása, de ezzel együtt bővül a szolgáltatások listája, javul a tápellátás-menedzsment, valamint egyszerűbbé válik a felismerés és a konfigurálás is. Az USB alapú audiófolyam-továbbítás esetében kritikus pont a forrásrendszer és a fogadórendszer közötti adatfolyamok szinkronizálása – erre nyújt megoldást a fentebb említett USB Audio Device Class szabvány, amit a jelek szerint alkalmazni is fog a vállalat.

Mivel a D/A konverzió ezentúl a headset, illetve a fejhallgató feladata lehet, így az eszközök extra elektronikai komponenseket kapnak. Ezek között lesznek D/A konverterek, multifunkciós feldolgozók (MPU), illetve egyéb komponensek is. A D/A konverzió mellett a headset fedélzeti elektronikája végezheti majd a zajszűrést, a visszhang-mentesítést, illetve egyéb feladatokat is átvehet, amelyekről eddig az őt kiszolgáló eszköznek kellett gondoskodnia – de bizonyos feladatok továbbra is a kiszolgáló rendszernél maradnak.

A váltás sajnos némi extra költséggel jár, ugyanis a plusz elektronikával ellátott headsetek drágábbak lesznek, mint teljesen analóg társaik, de ahogy felpörög a piac, illetve fejlődik a gyártástechnológia, a költségek is csökkenni fognak. Mellékszálként fontos megemlíteni, hogy az USB Type-C csatlakozó SBU1-es és SBU2-es érintkezőin igény esetén analóg audiófolyam továbbítására is lehetőség van, méghozzá úgy, hogy ezzel egy időben a digitális adatforgalom zavartalanul folyhat, azaz szükség esetén a régebbi analóg fejhallgatók is használhatóak maradhatnak. Ehhez persze megfelelő adapterre is szükség lehet.

Az átalakulást a Google Android mobil operációs rendszere egészen biztosan segíteni fogja, hisz alapból támogatja az USB DAC eszközöket. Ráadásul már vannak is olyan cégek, akik vettek egy nagy levegőt, és előreléptek, elhagyva az analóg csatlakozót. Remek példa erre a LeEco nemrégiben bejelentett okostelefon flottája.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward