Az Intel Atom processzorokkal kapcsolatos tervei

Az Intel kifejezetten hálózati adattárolókba (NAS – Network Attached Storage) tervez és készít Atom processzorokat, amelyek között – fogyasztás és teljesítmény alapján – többféle modellt is találnak majd a gyártók, így mindig kiválaszthatják az adott felhasználói igényeknek, illetve az adott piaci szegmens igényeinek legmegfelelőbb példányt.

Az Intel Atom processzorokkal kapcsolatos tervei

Az Intel kifejezetten hálózati adattárolókba (NAS – Network Attached Storage) tervez és készít új Atom processzorokat, amelyek között – fogyasztás és teljesítmény alapján – többféle modellt is találnak majd a gyártók, így mindig kiválaszthatják az adott felhasználói igényeknek, illetve az adott piaci szegmens igényeinek legmegfelelőbb példányt.

A verseny fokozódik

A hálózati adattárolók az utóbbi időben egyre nagyobb teljesítménnyel és egyre több szolgáltatással rendelkeznek, a piac nagyon gyorsan fejlődik. A jelek szerint az Intelnél is felismerték az egyre fejlődő szegmensben rejlő lehetőségeket: a gyártó kifejezetten hálózati adattárolókba szánt Atom processzorok fejlesztésén munkálkodik, amelyekből többféle, eltérő fogyasztású és teljesítményű modell készül majd. A Centerton kódnévvel ellátott újdonságok a második generációs Atom architektúra köré épülnek majd és 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek.

Intel „Centerton” Atom: célkeresztben a hálózati adattárolók

Az újdonságokkal az Intel az ARM alapú megoldásoknak kíván hatékony konkurenciát állítani. A Centerton Atom egységek egychipes megoldások lesznek, amelyeknek - a jelenlegi Atom platformokkal ellentétben - nincs szükségük PCH-ra (Platform Controller Hub, klasszikus déli híd).

A Centerton Atom processzorok két darab x86-64-es Saltwell processzormaggal érkeznek, amelyekhez Hyper-Threading támogatás is jár. Az akár 1,6 GHz-es magórajelen ketyegő processzormagok egyenként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek.

A SoC tokozásán belül találunk még egy egycsatornás, DDR3-1333 MHz-es memóriatámogatást nyújtó memóriavezérlőt is, amely ECC támogatással érkezik és kezeli az alacsonyfeszültségű memóriamodulokat. Az egység 1,5 V-os feszültséggel üzemelő, ECC támogatással ellátott UDIMM modulokhoz, illetve 1,35V-os DDR3 So-DIMM modulokhoz nyújt támogatást. A Centerton alapú NAS-ok maximum 8 GB-nyi rendszermemóriát alkalmazhatnak.

Az Uncore komponens videó vezérlőt nem tartalmaz, hiszen ebben a szegmensben arra semmi szükség, de PCI Express 2.0-s hub természetesen található benne. A PCI Express 2.0-s vezérlő 8 darab PCIe sávot kínál, amelyek 1*8, 2*4, 4*2 és 8*1 konfigurációban egyaránt elérhetőek. Ezekhez a PCIe sávokhoz közvetlenül kapcsolódhatnak a SATA és SAS vezérlők, az Ethernet vezérlő(k) és az USB vezérlők is. Az Uncore részleg SMBus 2.0-s és nagysebességű UART támogatással egyaránt rendelkezik. Az újdonságok virtualizációs támogatást is kínálnak majd (VT-x).

Egy teljes értékű Centerton SoC - modelltől függően -  5,7W és 8,1W között fogyaszt majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward