Az Intel 9-es sorozatú lapkakészleteinek tulajdonságai

A Z97-es és H97-es lapkakészletek mellett az X99 Expressről is érkezett némi információ

Az Intel 9-es sorozatú lapkakészleteinek tulajdonságai

Friss információk érkeztek azzal kapcsolatban, hogy nagyjából mire lehet számítani majd a rövidesen érkező, 9-es sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapoktól, amelyek a frissített Haswell processzorokat fogadják. Az LGA-1150-es processzorfoglalatba illeszkedő központi egységek persze nem csak a 9-es, de a 8-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokkal is kompatibilisek lesznek, igaz, használatuk előtt mindenképpen szükség lesz egy BIOS frissítésre. Rajtuk kívül egy másik 9-es sorozatú lapkakészletről, az X99-ről is érkezett némi infó, ami az LGA2011-3 HEDT Platform alapját képezi.

Részletek a Z97-es és H97-es alaplapokkal kapcsolatban

Az új processzorokhoz két új lapkakészlet készül: az egyik a Z97-es, a másik pedig a H97-es jelzést viseli. A Z97 a felsőkategóriás megoldások piacát veszi célba és többféle processzor is támogat: a Haswell mellett a frissített Haswell, valamint a később érkező Devil Canyon processzorok is működni fognak fele. A Z97-es lapkakészlet a Z sorozatnál (Z87, Z77) megszokott tulajdonságokkal rendelkezik, azaz maximum 3 darab PCI Express x16-os slotot kínálhat (x16, x8-x8, x8-x4-x4), amelyek a 3.0-s szabvány köré épülnek, és a processzor PCI Express 3.0-s vezérlőjéhez kapcsolódnak. A szóban forgó lapkakészlet esetén a CPU tuning is támogatott. A H97-es modelleknél ezzel szemben sem CPU tuningra, sem pedig a PCI Express 3.0-s hub sávjainak felosztására nem lesz mód, de ez aligha meglepő.

A két új lapkakészlet PCI Express M.2 támogatással érkezik, amelynek köszönhetően az új SSD-k 66,6%-kal nagyobb sávszélességgel gazdálkodhatnak, mint SATA 6 Gbps-os elődeik. Az M.2-es slot megjelenése felgyorsíthatja az SSD-k fejlődését, így az elkövetkező években több új, hatalmas adatátviteli sebességet kínáló modell érkezésére is számíthatunk. Az M.2 slot mellett mindkét lapkakészlet kínál SATA 6 Gbps-os portokat is, amelyekhez AHCI és RAID támogatás egyaránt jár. Az újdonságok ezzel együtt a Rapid Storage Technology (RST) és Smart Response Technology (SRT) támogatással is rendelkeznek, sőt, a Z97 esetében még Dynamic Storage Accelerator (DSR) is elérhető lesz, ami a H97-ről hiányozni fog. Utóbbi cserébe Small Business Advantage (SBA) támogatást kínál, ami sokak számára lehet vonzó. Mindkét lapkakészlet 8 PCI Express 2.0-s sávval gazdálkodik, USB portokból pedig 14-et kínálnak, amelyek között 6 USB 3.0-s port is lesz.

Célkeresztben az X99 Express

Az Intel felsőkategóriás asztali platformjába passzoló X99 Express lapkakészlet már más szintet képvisel majd, mint fentebb bemutatott társai. Az új lapkakészlettel ellátott alaplapok LGA2011-3 processzorfoglalatot kapnak, ami nem lesz kompatibilis a jelenleg forgalomban lévő LGA-2011-es processzorokkal.

Az X99 Express alapú alaplapokon akár 5 darab PCI Express 3.0 x16-os slot is helyet foglalhat, amelyek mindannyian a processzor PCI Express 3.0-s hubjához kapcsolódnak. A slotok x16-x8-x8, x16-x8-x8-x8 vagy akár x8-x8-x8-x8-x8 konfigurációban is bevethetőek lesznek. Ezáltal könnyedén építhető négyutas multi-GPU rendszer, sőt, az ötödik slotban akár még egy szupergyors, PCI Express alapú SSD kártya is elférhet. Az X99 Express lapkakészlet tíz darab SATA 6 Gbps-os portot kínál, amelyekhez RST és SRT támogatás egyaránt jár. Jó hír, hogy az SSD TRIM funkció akár RAID 0 módba kapcsolt adattároló tömbökön is működik majd. A lapkakészlet 8 darab PCI Express 2.0-s sávval gazdálkodik, valamint 14 USB portot is kínál, amelyek közül 6 ezúttal is USB 3.0-s szabvány köré épül.

Az új lapkakészletek köré épülő alaplapok az idei év második, illetve harmadik negyedévében jelenhetnek meg az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward