Az Intel 5 mm vastag HDD-ket és SSD-ket akar

Ultrabookokba szánja majd a gyártó a szupervékony adattárolókat.

Az Intel 5 mm vastag HDD-ket és SSD-ket akar

Az ultrabookok és az ultravékony noteszgépek egyre komolyabb terjedésével elengedhetetlenné vált, hogy a komponensek is karcsúbbak legyenek annak érdekében, hogy minél vékonyabb, minél kecsesebb ultravékony noteszgépek készülhessenek.

Az SSD meghajtók és a merevlemezek gyártói már felismerték a karcsúsítás szükségességét: 2,5 colos SSD meghajtókból már találunk 7 milliméter magas példányokat és 2,5 colos merevlemezekből is – utóbbi kategóriában pont most jelentette be a Western Digital legfrissebb újdonságait. A jelek szerint a 7 milliméteres magassággal az Intel elégedetlen: a gyártó azt szeretné, ha az ultrabookokba szánt adattárolók nem lennének 5 milliméternél vastagabbak. Ezt a követelményt az SSD meghajtók esetében könnyű teljesíteni, hiszen a PCB vékony, a rajta helyet kapó komponensek – NAND Flash memóriachipek, SSD vezérlő, egyebek – pedig általában csak 1-3 milliméter vastagak. Az mSATA SSD-k alkalmazásával például egyszerűen és nagyszerűen meg is oldható a dolog.

A merevlemezeknél már más a helyzet, ugyanis a mechanikus alkatrészeket – a merevlemezmotort és a többi szükséges komponenst – nehéz ilyen kis helyre összezsúfolni: itt a siker érdekében komoly átalakításra és innovációra lesz szükség dizájn tekintetében. Utóbbi kétségkívül újabb kihívásokkal állítja majd szembe a HDD gyártókat.

Újabb megkötés az is, hogy a 104 milliméteres meghajtó hosszúságban benne kell lennie a SATA host csatlakozónak is, azaz a mai megoldásokkal ellentétben a csatlakoztatott SATA interfész nem lóghat ki a meghajtó síkjából, hanem annak külső részének a meghajtó hátuljával egy síkban kell végződnie – ahogy az a fenti képen is látszik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward