Az érkező Thunderbolt vezérlő komoly újításokat hoz

Az Alpine Ridge lapka nagyobb sebességet kínál, mint elődje, emellett 100 wattos teljesítményt is biztosít a külső eszközök számára, a lapka fogyasztása pedig ezzel egy időben 50%-kal alacsonyabb lesz, mint a jelenlegi megoldásé.

Az érkező Thunderbolt vezérlő komoly újításokat hoz

Az Intel Thunderbolt technológiája töretlenül fejlődik, és a jelek szerint hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezik a technológiát biztosító vezérlőchip. Az újdonság az Alpine Ridge kódnevet kapja, adatátviteli sávszélessége pedig pont a duplája lesz a Falcon Ridge vezérlőchipének, azaz 20 Gbps-os helyett immár 40 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel lehet majd gazdálkodni.

Utóbbi miatt az Alpine Ridge vezérlőchippel ellátott rendszerek egyetlen kábelen keresztül akár két darab 4K-s felbontású monitor kiszolgálására is képesek lesznek. Ezzel együtt PCI Express fronton is fontos előrelépésre lehet számítani, ugyanis a jelenlegi Gen2-es sávokat Gen3-asak váltják fel, amelyek kétszer nagyobb sávszélességet kínálnak, így a PCI Express alapú eszközök által használható elméleti maximális adatátviteli sávszélesség megduplázódik.

Forrás: chinese.vr-zone.com

Ezek az újítások jól hangzanak, de az talán még ennél is jobb hír, hogy a jelentős gyorsulás nem hoz jelentős fogyasztásnövekedést, sőt, éppen ellenkezőleg: a jelenlegi Thunderbolt vezérlőhöz képest 50%-kal alacsonyabb lesz az új megoldás fogyasztása.

További érdekes újítás, hogy az új Thunderbolt vezérlő jóvoltából töltő funkció is rendelkezésre áll majd, amelynek maximális teljesítménye 100 watt lesz. Ez az érték megegyezik az USB Power Delivery szabvány által kínált teljesítménnyel, így remélhetőleg a két séma között kölcsönös kompatibilitás lesz. Az említett teljesítmény a legtöbb esetben külső eszközök közvetlen tápellátására is bőven elég lehet.

Az új Thunderbolt vezérlő mellett új Thunderbolt csatlakozó is érkezik, ami a jelenlegi információk szerint mindössze 3 milliméter vastag lesz, így jobban passzol majd az ultravékony konfigurációkhoz. Az új csatlakozóhoz különböző adapterek is készülnek, így a régebbi csatlakozókat használó eszközök kompatibilitása megoldott lesz.

Arról sajnos nincs hír, hogy pontosan mikor érkezik az új Thunderbolt vezérlő. A fenti dia alapján az új vezérlő Skylake SoC egységhez kapcsolódik, ami ugye a Broadwell után érkezik. A Broadwell várhatóan már az idei év folyamán megjelenik, de a Skylake esetében egyelőre nem tudható, érkezésére pontosan mikor számíthatunk. Ezzel persze nincs is baj, hiszen még a jelenlegi Thunderbolt alapú eszközök sem igazán hódították meg a piacot. A helyzet az Alpine Ridge érkezésével változhat, ugyanis az új vezérlő számos olyan újítást kínál, amelyek mindenképpen vonzóak lesznek. Az új vezérlő megjelenésével talán az ultravékony noteszgépekhez való külső videokártyák is elkezdik majd meghódítani a piacot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward