Az első Galaxy S4-ek többsége Snapdragon 600-as

A Samsung nagyon úgy fest, hogy túlvállalta magát, mikor korai bemutatót szervezett az új zászlóshajójának. Az Exynos 5 Octa készletek továbbra is túl szűkösek.

Az első Galaxy S4-ek többsége Snapdragon 600-as

A Samsung Galaxy S4 minden bizonnyal azonnal az eladási listák élére fog állni, amint kereskedelmi forgalomba kerül, ehhez pedig meglehetősen nagy mennyiségű árukészletet kell felhalmozni a rajthoz. Ám az SGS4 egyik kulcsfontosságú alkotóeleméből nem állnak halomban a legyártott példányok.

A gondok forrása ismét az Exynos 5 Octa "csodachip", ami elsőként alkalmazza az ARM big.LITTLE architektúráját, valamint ebből kifolyólag egyesít négy Cortex-A15 processzormagot egy tokba négy Cortex-A7 mellett. A lapka termeléséért felelős Samsung LSI divízió még jelenleg is rengeteg problémával küzd, hiszen szinte most, a második negyedévben indult be a tömeggyártás. Ebből kifolyólag, még az április végére tolt indulás is túl korai - így nem tudnak megfelelő mennyiséget legyártani -, de ennél tovább meg már nem halaszthatják a piacra dobást.

Az első Galaxy S4 szállítmány 10 millió masinából áll, és ennek a 70 százalékában a Qualcomm Snapdragon 600-as termékcsaládba sorakozó APQ8064T kerül bevetésre. A következő három hónapban a negyedik generációs Galaxy S eladásai elérhetik a 40 milliós példányszámot is, így ha valakinek van oka örülni, az a Qualcomm. Persze idővel biztosan rendeződni fognak a sorok és megfelelő mennyiségű Exynos 5410-et is sikerül előállítani.

De hova ez a nagy sietség akkor? Nos, a Samsung lecsúszott az első kétmagos okostelefon címéről az LG miatt, majd az első négymagos készüléket sem ők tudták bemutatni, hanem a HTC, így ezúttal feltehetően már biztosra szerettek volna menni. Az első "nyolcmagos" mobiltelefon címet így a Samsung zsebelhette be a konkurencia elől, ami komoly reklámértékkel bír. Cserébe az igazi rajtra majd 1,5 hónapot kell várnunk, és akkor is csak unikum lesz a címet birtokló variáns.

Hazánkban biztosan nem lesznek ellátási gondok és csúsztatás ilyen téren, hiszen a szolgáltatók kínálatába az I9505-es modell fog bekerülni. A teljesítményt és a képességeket tekintve pedig ennek sincs oka szégyenkezésre, a legtöbb alkalmazásban valószínűleg nem lesz érzékelhető a különbség. Inkább az energiatakarékossága az, ami megkérdőjelezhetőbb, de erről az első, átfogóbb tesztek előtt nem érdemes verdiktet mondani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward