Az Egyesült Államok legálisan bepillanthat a magánéletünkbe?

Egy új szerződés alapjaiban változtathatja meg az Egyesült Államok és az Európai Unió adatvédelmét.

Az Egyesült Államok legálisan bepillanthat a magánéletünkbe?

Egy új szerződés alapjaiban változtathatja meg az Egyesült Államok és az Európai Unió adatvédelmét.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (U.S. Homeland Security) hamarosan hozzáférést kaphat az európai állampolgárok privát adataihoz, köszönhetően egy hamarosan aláírásra kerülő, atlanti-óceánt átszelő szerződésnek. Az adatmegosztási paktum értelmében a DHS hivatalnokai betekintést nyernek az EU állampolgárok hitelkártya, utazási és akár internetböngészési előzményeikbe terrorizmus-ellenes célok néven.

A New York Times egyik belső jelentése szerint a szerződés még eldöntetlen a két fél adatvédelmi törvényeinek éles különbsége miatt. Az eddigi szigorú EU-s adatmegosztási szabályozások megnehezítik az amerikai nyomozók munkáját a gyanús cselekmények felderítésében és ez már számos diplomáciai küzdelmet okozott a két fél között.

Azonban a legnagyobb gond ami még hátramaradt, az az európai polgárok orvoslása az Egyesült Államok tévedései miatt. Az EU azt szeretné, hogy az állampolgárok lehetőséget kapjanak az amerikai kormány beperelésére abban az esetben, amikor hibás információk alapján intézkednek ellenük, hasonlóan az EU-s tagok és az Egyesült Államok belső törvényeihez. A Bush-kormányzat még január előtt, mielőtt távoznia kell szentesítené a szeződést, azonban vannak panaszai az EU állampolgárok perelési jogával szemben, mert állításuk szerint az egy új, időrabló törvényhozást igényelne a részükről.

A legutóbbi EU-s próbálkozások a civil lakosság megfigyelésére eddig nem voltak működőképesek a technológiai feltétel hiánya miatt. (Brit kezdeményezés az állampolgárok internet, e-mail és telefonálási előzményeinek a tárolására - új fejlemények novemberben várhatók. Országszerte tüntetések Németországban a 2008 elején EU javaslatra életbe lépett német törvény miatt, miszerint hat hónapig tárolhatják és visszakereshetik a kormány emberei a lakosság telefon- és e-mailforgalmát.) Az új szerződés alapján hatalmas mennyiségű adat kerülhet az Államok kezébe, amit a legújabb EU-s megfigyelő rendszerek szolgáltatnak.

Számos EU-s tagállam jelezte már, hogy az egyezmény számtalan pontban sérti a jelenlegi adatvédelmi törvényeiket. A két ország közötti különbségek az adatvédelemben további kérdéseket vetnek fel - míg az európai kormányok független, nyilvános ügynökségeket alkalmaznak az adatbiztonsági törvény végrehajtására, addig az Államokban ezt a kormányzaton belül intézik el. Eddig úgy tűnik, az EU annak ellenére hogy tudomása van az Egyesült Államok belső felügyeleti rendszeréről és számonkérhetőségéről, mégis elegendőnek találja, hogy kezelje a privát Európai Uniós adatokat.

A szerződés azonban néhány adatra mentességet biztosít, ilyen például a személy politikai véleménye, faja, vallása, egészségi állapota vagy szexuális beállítottsága - de csak akkor, ha a belföldi törvényeknek nem sikerül "megfelelő védelmet" biztosítania.

Az angliai The Guardian rámutat arra, hogy a francia kormány, ami most hat hónapig lesz az EU soros elnöke nagyon lelkes az egyezmény irányába. "Mindenki lelkes és látja a hasznát (a szerződésnek). Franciaország buzgón folytatja a munkát. A számítógépeken manapság rengeteg olyan információt tárolnak, amik nagyon érdeklik a végrehajtó szerveket. Ha sikerül megállapodnunk, akkor szándékozzuk a nemzetközi egyezmény kötelezővé tételét."

Az Egyesült Államok szempontjából a megnövelt adatmegosztás a Visa Waiver programjának a fontos összetevője, amiben számos EU-s tag vehet részt. (Ez a reptéri ellenőrzést automatizálná az Egyesült Államokba utazás esetén.)

"Kompromisszumra lesz szükség." - közölte Peter Fleischer, a Google adatvédelmi jogtanácsosa. "Szükséges az emberek beleegyezése egy olyan rendszer kiépítésére, ami két kérdést ütköztet: adatbiztonság és személyes biztonság. De egy ehhez hasonló rendszer létrehozása már egyre fontosabb mivel egyre több adat áramlik az Internetre."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward