Az ECS már támogatja az AMD AMP memória profilját

Az ECS elsőként támogatja a piacon az AMD AMP memóriaprofilját, ami az Intel XMP AMD-s megfelelőjének tekinthető.

Az ECS már támogatja az AMD AMP memória profilját

Az AMD már nem először próbálkozik saját memóriaprofil-szabvány elterjesztésével, ám a sikerek eddig meglehetősen szerény mértékűek voltak. Ezúttal az AMP (AMD Memory Profile) szabvánnyal próbál szerencsét a piacon a gyártó, amely az Intel XMP (eXtreme Memory Profile) technológiájára hasonlít.

Az eljárás lényege, hogy az AMP támogatással ellátott memóriamodulok tartalmaznak egy apró chipet, rajta egy firmware-rel, amely az AMP támogatást kezelni tudó alaplapok BIOS-ával kommunikálva egyszerűen lehetővé teszi a memóriamodul névleges értékeinek automatikus beállítását (memória órajel, időzítés, feszültség). Hogy ez miért jó? Nos, azért, mert azoknál a memóriamoduloknál, amelyek magas órajelen üzemelnek, szükség van némi manuális finomhangolásra ahhoz, hogy az adott modul képességeinek megfelelően működhessen. Ezt a terhet, azaz a manuális tuning terhét veszi le a kezdő, tuningban járatlan felhasználók válláról az Intel XMP és az AMD AMP technológiája. A gyors memóriamodulok alap esetben a JEDEC által meghatározott órajelen és időzítéseken üzemelnek, ezért van szükség a kézi beállításra.

Az AMD korábban már próbálkozott egyedi SPD profil bevezetésével: a korábbi próbálkozás az AMD Black Edition Memory nevet viselte. Ez utóbbi az AMP eljáráshoz hasonló lehetőségeket kínált, azzal a különbséggel, hogy a Black Edition memory esetében az AMD Overdrive szoftverét kellett segítségül hívni a funkcióban rejlő lehetőségek kiaknázásához, az AMP esetében pedig erre már BIOS-on belül lesz lehetőség.

Az ECS A85F2-A Deluxe modell a gyártó első olyan alaplapja, amely rendelkezik AMD AMP támogatással. Az AMD AMP eljárása az elkövetkező hónapok folyamán válhat majd népszerűvé, ahogy a vállalat piacra dobja asztali Trinity APU egységeit, amelyekhez számos Socket FM2-es alaplap érkezik - köztük AMD AMP támogatással ellátott példányok is. A második generációs FX sorozatú processzorokhoz szintén érkeznek majd új alaplapok, amelyek között valószínűleg ugyancsak lesznek AMP támogatással ellátott példányok.

 

A későbbiekben várhatóan több, jelenleg is forgalomban lévő Socket AM3+-os ECS alaplap is megkapja az AMP technológia támogatását, méghozzá BIOS frissítés segítségével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward