Az ASUS új GeForce GTX 750-ese biztos nem fog zajongani

Az újdonságon DirectCU Silent hűtés kapott helyet, ami nem csak hangtalanul működik, de látvány tekintetében sem utolsó.

Az ASUS új GeForce GTX 750-ese biztos nem fog zajongani

Az Nvidia Maxwell architektúrája köré épülő grafikus processzorok rendszerint nem hatalmas étvágyukról, hanem kiemelkedően jó energiahatékonyságukról híresek. Emiatt a GM107-es GPU-val ellátott videokártyákból viszonylag egyszerűen lehet passzív hűtéssel ellátott példányokat készíteni – a lehetőséggel már több Nvidia partner is élt. A legfrissebb gyöngyszem ezúttal az ASUS műhelyéből "gurult ki".

Mint minden GTX750-esen, az ASUS újdonságán is egy némileg karcsúsított GM107-es GPU teljesít szolgálatot, ami 512 aktív shaderrel rendelkezik. A referencia modellek 1020 MHz-es alap- és 1085 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag órajelen ketyegnek, a 128-bites adatsín végén lógó 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória esetében pedig 5 GHz-es effektív órajelet szokás alkalmazni. Az ASUS GTX750-DCSL-2GD5 termékkóddal ellátott passzív GeForce GTX 750-ese pont az előbb említett órajelekre támaszkodik, azaz ebből a szempontból referencia megoldásnak tekinthető, hűtése viszont már sokkal érdekesebb.

A szerény étvágyú GM107-es GPU-t, illetve az egyéb melegedő komponenseket egy DirectCU Silent hűtő fedi, ami igazán figyelemfelkeltő jelenség. A fekete lamellákból álló hűtőbordához két darab hőcső továbbítja a GPU által termelt hőt. A ventilátor nélküli hűtés ideális választás lehet, ha csendes HTPC építése a cél. Persze ahhoz, hogy a hűtés hatékony lehessen, kellően nagy hőleadó felületre volt szükség, plusz a hőcsövek sem lehettek kispályásak, így a videokártya utóbbiak miatt 114,3 milliméter magas, ami kompaktabb számítógépházak esetében problémát jelenthet.

A videó kimenetek között minden fontosabb csatlakozó jelen van: a mérnökök egy HDMI, egy DisplayPort és egy DVI-I csatlakozóval látták el a friss jövevényt. Az új videokártya eseti jelleggel játszók számára megfelelő teljesítményt kínál. Aki esetleg a nagytestvért, a GeForce GTX 750 Ti modellt szeretné passzív kivitelben megkaparintani, a Palit háza táján nézelődjön, akinek pedig jó egy félig-passzív megoldás is, az ASUS STRIX kártyájával szemezzen (50 fok alatt nem kapcsolnak be rajta a ventilátorok).

Az ASUS újdonsága hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, Magyarországon pontosan mennyibe kerül majd. Az újdonság a külföldi webáruházakban 133 eurós áron kapható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward