Az ARM és a TSMC 10 nm-es SoC egységet készített

A felek között gyümölcsöző együttműködés zajlik, amire remek példa az Artemis processzormagokkal és Mali GPU-val ellátott 10FF tesztchip.

Az ARM és a TSMC 10 nm-es SoC egységet készített

Az ARM és a TSMC együttműködéséből egy érdekes SoC egység született, amely immár 10 nm-es gyártástechnológiával készült, és a jóváhagyási procedúrán is sikeresen átesett. A 10FF gyártástechnológiára támaszkodó SoC egység részben azért is érdekes, mert az ARM hivatalosan még be nem jelentett Artemis processzormagjait használja.

Az új chip esetében az ARM beszámolója szerint igazából már 2015 decemberében sikerült elérni a „tape out” fázist, azaz a chip első kézzel fogható változata már akkoriban elkészült, de a különböző eszközök fejlesztését segítő példány majd csak az elkövetkező hetek folyamán érkezik meg a TSMC üzeméből az ARM mérnökeihez. Ez a chip tulajdonképpen mind az ARM, mind pedig a TSMC szakemberei számára egyfajta tanuló platformként szolgál, amelynek segítségével finomhangolhatóak az eszközök, illetve a gyártástechnológia is annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményeket tudják elérni teljesítmény, fogyasztás és kiterjedés terén.

A jelenlegi tesztchip fedélzetén négy darab Artemis processzormag foglalt helyet, amelyek mellé egy, az aktuális generációból beemelt Mali GPU került, méghozzá egyetlen shaderrel. A CPU és a GPU mellé egyéb IP építőkockákat, illetve interfészeket is beemeltek, amelyekre a gyártástechnológia validálásához volt szükség.

A TSMC 10FF gyártástechnológiája tranzisztorsűrűség terén óriási előrelépést képvisel, ugyanis a korábban alkalmazott 16 nm-es node-hoz képest akár 2,1-szeres növekmény is elérhető. Ezzel egy időben azonos feszültség alkalmazása mellett 11-12%-kal magasabb teljesítménnyel lehet számolni, mint a korábbi gyártástechnológiánál, vagy éppen azonos órajel mellett mintegy 30%-kal csökkenthető a fogyasztás – mindkettő jól hangzik.

Amennyiben az Artemis processzormagokkal felvértezett 10FF rendszert közvetlenül összemérjük egy 16FF+ alapú Cortex A72-es rendszerrel, azt láthatjuk, hogy a korai fejlesztőkészlet az új processzormagokkal és az új gyártástechnológiával karöltve nagyjából feleakkora dinamikus fogyasztás mellett üzemelhet, ami komoly fegyvertény. Jelenleg persze vannak még leküzdésre váró kihívások is, ugyanis órajel tekintetében még le van maradva az tesztplatform a kiforrott gyártástechnológiához, illetve a régebbi IP-hez képest, de az ARM bizakodó: a szakemberek szerint a további optimalizációk és fejlesztések eredményeként ez a helyzet a jövőben változni, javulni fog.

Így vagy úgy, az ARM és a TSMC együttműködésének legfrissebb gyümölcse meglehetősen bíztatónak tűnik, azt viszont egyelőre nem árulták el a felek, hogy a fentebb említett új technológiák mikor válnak elérhetővé a megrendelők számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward