Az Apple-t is megtámadták a hackerek

A Twitter és a Facebook után most az Apple alkalmazottainak Mac konfigurációi kerültek a támadók célkeresztjébe.

Az Apple-t is megtámadták a hackerek

Hackerek támadták meg az Apple egyes munkatársainak Macintosh számítógépeit - adta hírül a Reuters. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy a támadás mögött ugyanaz a csoport állhat, amely múlt pénteken a Facebook-ot, a hónap elején pedig a Twittert is célba vette.

Egyelőre nagy a titkolózás az ügyben

A Reuters beszámolója alapján a hackerek egy fertőzött weboldal segítségével támadtak, amit az Apple egyes munkatársai meglátogattak, ennek következtében Mac OS X alapú konfigurációikra került a kártékony kód. A támadók - ahogy a Facebook esetében, úgy most is - az Oracle Java webböngésző bővítményének biztonsági rését használták fel az akció kivitelezéséhez. Rossz hír, hogy ezt a módszert Windows alapú rendszerek ellen is be lehet vetni.

Az Apple mellett egyéb vállalatok is érintettek lehetnek

Persze nem csak az Apple alkalmazottainak Mac konfigurációit, hanem egyéb vállalatok Mac OS X alapú rendszereit is megfertőzte a kártékony kód, igaz, az Apple azt nem árulta el, hogy mely cégek érintettek az ügyben, valamint az sem derült ki, hogy a támadás nagyságrendileg mennyi Mac OS X alapú rendszert érintett. Nagy a titkolózás a támadás sikerességével kapcsolatban is, azaz még nem világos, hogy sikerült-e a támadóknak kényes adatokat lopniuk, valamint azt sem árulták el a vizsgálatot folytató szakemberek, hogy a támadások pontosan mikor kezdődtek. Reméljük, a folyamat előrehaladtával a most még homályos részletekre is fény derül.

A kérdéses weboldal, ami a szóban forgó Mac OS X alapú konfigurációkat megfertőzte, egyébként még most is elérhető, sőt, azokat a rendszereket, amelyeknél a felhasználók nem tiltották le a Java bővítményt, még most is meg tudja fertőzni.

Most először érte komolyabb támadás a Mac konfigurációkat

Az ügynek azért van komoly jelentősége, mert bennfentes információk szerint ez volt az első olyan eset, amikor a hackerek tömegesen vettek célba Mac konfigurációkat. Mivel az Apple asztali termékei egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piac képzeletbeli tortájából, így érthető, hogy a hackerek érdeklődését egyre inkább felkeltik e rendszerek. A hackerek tehát egyre inkább veszik a fáradtságot ahhoz, hogy feltérképezzék, melyek a legtámadhatóbb pontjai az Apple különböző rendszereinek.

A jelek szerint korábban a Twittert is ugyanez a hackercsoport támadta meg

Érdekesség egyébként, hogy a feltételezések szerint a Twitter-t érintő hackertámadás is a fenti akciósorozat része, legalábbis a vizsgálatokban résztvevő, neve elhallgatását kérő egyik illetékes erről számolt be. A Twitter esetében február elején 250 000 felhasználó adatait kaparintották meg a támadók.

[bold ]Meglepő dolog állhat a háttérben[/bold]

A kártékony kódot tartalmazó weboldal egyébként iPhone szoftverfejlesztőket vett célba, ami magyarázat lehet a támadás okára. Az F-Secure biztonságtechnikai szakértői szerint a hackerek az Apple okostelefonjain futó alkalmazások forráskódjai után kutattak, méghozzá azért, hogy feltérképezzék annak a lehetőségét, hogyan lehetne megfertőzni több millió iOS alapú eszközt. Ez persze egyelőre még csak feltevés, de az F-Secure biztonságtechnikai szakértői már most is azt javasolják az iOS appok fejlesztőinek, hogy ellenőrizzék alkalmazásaik forráskódjait, nem került-e azokba valamiféle kártékony kód.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward