Az Apple miatt csökkenhet az Nvidia részesedése?

Az Apple miatt csökkenhet az Nvidia részesedése?

Nemrégiben, amikor az Apple végre lerántotta a leplet legfrissebb MacBook Pro modelljeiről, mindenki a Sandy Bridge processzorokkal és a Thunderbolt porttal volt elfoglalva, pedig egy igen lényeges változás is történt az előző generációs MacBook Pro noteszgépekhez képest: az Apple felhagyott az Nvidia grafikus processzorainak alkalmazásával és helyettük az AMD termékeit választotta, legalábbis a friss MacBook Pro modellek többségénél. A 13 hüvelykes példány esetében a rendszer csak és kizárólag a Sandy Bridge processzorba épített második generációs Intel HD Graphics videó vezérlőre támaszkodik.

Ez a lépés az Nvidia számára eléggé kellemetlen. A DigiTimes elemzői forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a fentiek már az idei év első felében éreztetni fogják hatásukat, már ami az Nvidia GPU piaci részesedését illeti. Az, hogy a gyártó piaci részesedése emiatt pontosan mennyivel csökkenhet, az egyelőre nem tudható, de jó esély van rá, hogy akkora mértékű csökkenés mutatkozik majd, amelyet egyéb üzletekből származó forgalommal nem tud majd ellensúlyozni a vállalat.

Így vagy úgy, az Nvidia GPU piaci részesedésére az Apple döntése mindenképpen negatívan fog hatni, a kérdés csak az, hogy mekkora mértékű lesz a csökkenés. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az Apple jelenleg több termékében is használ Nvidia GPU-kat: a MacBook, MacBook Air és Mac Mini modellek még mindig a régebbi, Core 2 sorozatú processzorokra támaszkodnak, így frissítésükre várhatóan hamarosan sor kerülhet. Mivel a hírek szerint az AMD kedvezőbb árakat ajánlott az Apple számára, mint az Nvidia, sőt, a jól értesült források szerint konkurensénél együttműködőbb üzletpolitikát is folytat, így könnyen lehet, hogy az említett termékcsaládoknál is beköszönt az AMD uralom, már ami a videó vezérlőket illeti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward