Az Apple és a feloldott fejlesztői korlátozások esete

Az Apple korábbi szigorításaival igencsak kiverte a biztosítékot a fejlesztőknél, ugyanis a gyártó által kiadott szabályzat szerint harmadik fél által készített fejlesztőprogram segítségével nem készülhetnek alkalmazások iPhone-ra, ami igen érzékenyen érintette az egyes fejlesztőket. Nem sokkal az iOS 4.1-es változatának megjelenése után most az Apple egy örömteli lépésre szánta el magát: a vállalat felülvizsgálta a korábban hozott szigorításokat és a szabályzatot módosította, így mostantól ismét lehet harmadik fél által készített fejlesztőprogrammal alkalmazásokat készíteni iOS operációs rendszerre.

Az Apple és a feloldott fejlesztői korlátozások esete

Az Apple korábbi szigorításaival igencsak kiverte a biztosítékot a fejlesztőknél, ugyanis a gyártó által kiadott szabályzat szerint harmadik fél által készített fejlesztőprogram segítségével nem készülhetnek alkalmazások iPhone-ra, illetve iPad-re, ami igen érzékenyen érintette az egyes fejlesztőket. Nem sokkal az iOS 4.1-es változatának megjelenése után most az Apple egy örömteli lépésre szánta el magát: a vállalat felülvizsgálta a korábban hozott szigorításokat és a szabályzatot módosította, így mostantól ismét lehet harmadik fél által készített fejlesztőprogrammal alkalmazásokat készíteni iOS operációs rendszerre.

A gyártó mindössze annyit ír elő, hogy a kész alkalmazás nem tölthet le semmiféle kódot az internetről. Az Apple elmondása szerint a szabályzat felülvizsgálatával és a szigorítások enyhítésével a fejlesztők az eddiginél szabadabb kezet kapnak, a kitétel pedig, vagyis az hogy a kész alkalmazás nem tölthet le semmilyen programkódot az internetről, segít a jelenlegi szinten tartani a biztonságot. A vállalat hamarosan elérhetővé teszi azokat a dokumentumokat is, amelyek segítségével a fejlesztők könnyebben megérthetik, hogy mi az, amit a vállalat szakemberei az alkalmazások elfogadása előtt ellenőriznek és melyek azok az okok, amelyek miatt az egyes alkalmazásokat eltávolíthatják vagy esetleg el sem fogadhatják.

A szabályok módosításával az Adobe fejlesztőeszközei előtt ismét megnyílik az út, azaz a programozók a Flash CS5 segítségével mostantól nyugodtan készíthetnek különböző játék átiratokat (portok), illetve alkalmazásokat is. Hogy mi lehetett a hirtelen szabálymódosítás oka? Nos, valószínűleg nem csak az, hogy a fejlesztők eléggé sérelmezték az etikusnak éppen nem nevezhető gyakorlatot, hanem inkább az, hogy az Apple a rendkívül szigorú és a versenyre károsan ható szabályzat miatt előbb-utóbb perek vagy jogi szankciók elé nézhetett volna.

Az Adobe időközben már bejelentette, hogy a számára kedvező szabálymódosítás értelmében folytatja a Flash CS5 -> iOS portoló alkalmazás fejlesztését. A Flash CS5 csomag részeként már most is elérhető a piacon egy Packager for iPhone névre keresztelt kis segédprogram, amely a fejlesztők munkáját segíti. Az Adobe állítása szerint az App Store-hoz már meg is érkeztek az első olyan alkalmazások, amelyek az említett segédprogrammal készültek. Az Adobe azt nem árulta el, hogy pontosan milyen alkalmazásokról van szó, csak annyit mondtak, hogy ezeknek a szoftvereknek a jóváhagyása már folyamatban van.

Az Adobe arra is megragadta az alkalmat, hogy kritizálja egy kicsit az Apple-t. A gyártót szomorúsággal tölti el az a tény, hogy az Apple továbbra sem engedélyezi, hogy a Flash webböngészőn belül futhasson az iPhone-on, illetve az iPad-en, ennek következtében az iPhone és iPad tulajdonosoknak a népszerű flash alapú videó megosztóknak a HTML5 alapú változatát kell használniuk, amennyiben az adott szolgáltatás rendelkezik ilyen verzióval.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward