Shop menü

AZ APPLE DOLGOZÓK NYÍLTAN BESZÉLHETNEK MAJD A PROBLÉMÁIKRÓL, EDDIG EZT NEM TEHETTÉK

A legtöbb vállalat előszeretettel irat alá a dolgozókkal olyan szerződést, ami korlátozza azt, hogy milyen munkahelyi ügyekről beszélhetnek nyilvánosan, most az Apple állítólag felszámolja ezt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az Apple dolgozók nyíltan beszélhetnek majd a problémáikról, eddig ezt nem tehették

A Financial Times beszámolója szerint az Apple dolgozói a jövőben szabadon beszélhetnek majd arról, ha munkahelyi zaklatás áldozatává váltak, vagy egyéb problémájuk akadt a munkájuk során. Eddig az ilyen ügyeknél szigorú titoktartási megállapodást kellett aláírnia az érintetteknek, a problémára pedig most egy független elemzés is rámutatott.

Galéria megnyitása

Még márciusban indult egy független vizsgálat az Apple berkeiben a szigorú titoktartási szerződések miatt, amit érdekes módon a részvényesek egy csoportja kezdeményezett és szavazott meg. Mégpedig azért, mert úgy látták, hogy az Apple nem tett eleget a korábbi javaslatoknak, hiába tett ígéretet arra korábban, hogy módosítani fogja a titoktartási szerződésben foglaltakat. A vállalat hiába beszélt arról, hogy a munkahelyi zaklatásokat fel kell tárni, elutasította, hogy módosítsa a korábban alkalmazott szerződéseket.

A független vizsgálat a Nia Impact Capital támogatásával zajlott, és több problémát is feltárt, és úgy fest, hogy ezzel elindulhat a tényleges változás. A Financial Times ugyanis arról számolt be, hogy az Apple állítólag a jövőben már nem fog gátat szabni annak, hogy a dolgozói beszélhessenek az őket ért munkahelyi zaklatásokról, diszkriminációról, hátrányos megkülönböztetésekről.

A vállalat most már arról beszél, hogy elkötelezett a nyílt és kollaborációban működő munkahelyek iránt. A jelek szerint elfogadták, hogy ezt pedig másként nem lehet megvalósítani, csak ha engednek a szigorból. Az Apple álláspontja mostantól már elvileg az lesz, hogy a dolgozóknak jogában áll majd nyilvánosan beszélni arról, ha valamilyen kifogásuk van a munkahelyi körülményekkel kapcsolatosan.

Galéria megnyitása

Szabadon kommunikálhatják a továbbiakban a dolgozók, ha bármilyen módon zaklatták őket, visszaélést követtek el velük szemben más munkavállalatók. Mostanra számos olyan esetet lehetne felsorolni, amikor munkahelyi zaklatások rejtve maradtak, és amikor kirobbantak, akkor egészen magas pozícióban levő vezetőket is elsodortak. Értelemszerűen az Apple nem szeretné, ha ilyen esetre derüljön fény, de az egyre nagyobb nyomásnak a jel szerint már nem akart ellenállni.

Azért azt hozzátette a cég, hogy a független vizsgálat eredményeként igazán súlyos problémára nem világítottak rá. Állítólag csak néhány olyan előírás volt a titoktartási szerződésekben, amik részlegesen korlátozhatták a dolgozókat abban, hogy teljesen feltárják az esetleges zaklatási ügyeket. Az vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy nem hajtja végre ezeket a korlátozásokat, és a jövőben javításokat és pontosításokat eszközöl a szerződésekben.

Az értesülések szerint az amerikai dolgozók szerződéseit már módosította is a vállalat, kiegészítve a Silenced No More Act törvény előírásainak megfelelően. Ezt korábban azzal a céllal hozták létre, hogy védelmez biztosítsanak az olyan munkavállalóknak, akik súlyos munkahelyi sérelmek értek, de nem beszélhetnek ezekről a szigorú titoktartási szerződések miatt. Az egész ügy egyébként már eleve egy dolgozó panaszai miatt indult el, aki korábban otthagyta a vállalatot, emiatt kérték a céget, hogy változtasson a gyakorlatán, de mint azt már tudjuk, erre eredetileg annyira nem volt nyitott az Apple.

Galéria megnyitása

A Nia Impact Capital örömmel vette tudomásul, hogy sikerült változást elérni, és úgy értékelte ezt a győzelmet, hogy ez az egész technológiai ipar számára egy fontos mérföldkő lehet. Úgy vélik, hogy más cégek működésére is hatással lesz majd az Apple döntése, egyre ritkábbak és lazábbak lehetnek majd az ilyen jellegű szerződések.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére