Az Apple a Twitter felé kacsintgat?

A The New York Times értesülései szerint az Apple és a Twitter vezetősége az elmúlt hónapok folyamán megbeszélések keretén belül vizsgálták egy, az Apple által eszközölt stratégiai befektetés lehetőségét.

Az Apple a Twitter felé kacsintgat?

Az Apple napjainkban hatalmas sikereket könyvel el az okostelefonok és a táblák szegmensében, a közösségi hálózatok birodalmában azonban nincs igazán otthon, pedig napjainkban pont ezek a webes- és a mobil eszközökön történő aktivitás mozgatórugói. A közösségi hálózatok éppen ezért meghatározó szerepet töltenek be abban, hogy az emberek miként költik el pénzüket és töltik el idejüket – pont ezért fontos az Apple számára, hogy ebben a szegmensben is képviseltethesse magát, hiszen a vállalat alkalmazásokat, játékokat, zenéket és filmeket is értékesít, a közösségi hálózatok pedig rendkívül remek területnek minősülhetnek eme tevékenységek sikeres végzéséhez.

Befektetés vagy felvásárlás?

A nevük elhallgatását kérő források szerint a privát megbeszéléseken többszázmilliós befektetés lehetőségéről esett szó – ennyivel kíván beszállni az Apple a Twitterbe. Az efféle lépés kétségtelenül szokatlan lenne az Apple-től, aki befektetés helyett általában inkább felvásárlásban gondolkodik: a cég általában kezdő vállalkozásokat vásárol fel, hogy megszerezze tőlük a számára fontos technológiákat. Más kérdés, hogy az Apple jelenleg nagyjából 117 milliárd dollárral rendelkezik, amelyet befektetési célokra használhat. A cég nemrég az AutenTech-et vásárolta fel, ami egy mobil biztonságtechnológiai vállalat. Az Autentech-ért 356 millió dollárt fizetett az Apple, cserébe viszont ujjlenyomat-olvasó technológiákhoz jutott. Hasonló felvásárlás keretén belül a rendelkezésre álló tőke alapján a Twitter megszerzésére is lehetne mód, igaz, csak elméletben – legalábbis egyelőre.

A közösségi hálózatok közül csak a Twitter lehet préda

Az Apple a közösségi hálózatok szegmensében nem rendelkezik túl sok „baráttal”. A Facebook korábban nem ment bele abba, hogy az Apple zenecentrikus közösségi hálózatába Facebook szolgáltatások kerülhessenek, így a Ping végül szétesett. A Facebook ehelyett a Microsoft felé nyitott, ami pici részesedéssel is rendelkezik a népszerű közösségi hálózatban. A Google – ami az okostelefonok és a táblák piacán az Apple riválisának minősül – ezzel egy időben saját közösségi hálózatát fejlesztgeti, amely Google Plus névre hallgat.

A fentiek fényében csak a Twitter maradt, mint lehetséges „befektetési célpont”. A Twitter és az Apple között már folyik némi együttműködés: az Apple egy ideje beépített Twitter szolgáltatást kínál okostelefonjai, táblái és PC-i esetében. A színfalak mögött ezzel egy időben a Twitter egyre több erőforrást fordít az Apple-lel kötött partnerkapcsolat menedzselésére.

[bold]

Nem eszik olyan forrón[/bold]

A Twitter jelenleg több, mint 140 millió aktív felhasználóval rendelkezik, akik havi szinten folyamatosan generálják a különböző friss tartalmakat, legyen szó életük fontosnak ítélt mozzanatairól, hírekről, eseményekről vagy egyéb dolgokról. Az Apple a tervezett befektetéssel közelebb kerülhetne ehhez a hálózathoz és megismerhetné a közösségi hálózat működésének lényegét, de a Twitter is jól járhatna, hiszen a befektetéssel növekedne a vállalat értéke.

A helyzet persze nem ennyire egyértelmű, ugyanis a Twitternek nincs szükségee az Apple pénzére, legalábbis korábban a Twitter elnök-vezérigazgatója, Dick Costolo ezt nyilatkozta. A Twitter első embere szerint a cégnek rengeteg tőkéje van – ez a források szerint több, mint 600 millió dollárnyi készpénzt jelent.

Az Apple és a Twitter viszont több tekintetben is logikus partnerei lehetnének egymásnak. A Facebook-kal és a Google-lel ellentétben a Twitter nem kíván versenybe szállni az Apple-lel szemben sem az okostelefonok szegmensében, sem pedig egyéb területeken. Az Apple pedig nem sikeres a közösségi hálózatok szegmensében, ahol a Twitter jól teljesít.

A felek egyelőre nem reagáltak a fentiekre, így kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward