Az Android következő célpontja az autóipar

A Google neves autógyártókkal és technológiai vállalatokkal együttműködve egységes, Android alapú platformot kíván létrehozni, amely a nem is oly távoli jövőben több új autóban is helyet kaphat.

Az Android következő célpontja az autóipar

Android mobil operációs rendszerrel ellátott mobil eszközökből és médialejátszókból rengeteg van a piacon és a felhasználóknál: az aktivált rendszerek száma már bőven egymilliárd felett van, ami hatalmas mennyiség. A Google illetékesei ezzel az eredménnyel persze nem elégszenek meg, a vállalat az Androiddal újabb területre is be akar törni, ami nem más, mint az autóipar.

Androidos fejegységeket – amelyek alkalmazások futtatására, navigációra és különböző tartalmak lejátszására egyaránt alkalmasak – már régóta lehet kapni, igaz ezek nem új autók részeként, hanem külön megvásárolható utólagos kiegészítőként érhetőek el a piacon. A Google ezen a helyzeten változtatni szeretne: a cég neves nagyvállalatokkal együttműködve az Open Automotive Alliance névre keresztelt szövetség létrehozásán dolgozik, amelynek célja, hogy egységes, Android alapú autós platformot hozzon létre a nem is oly távoli jövőben.

A lépésre már lehetett számítani, hiszen az elmúlt időszakban felröppent egy pletyka, amely szerint a Google együttműködésbe lépett az Audival annak érdekében, hogy a cég autóiba bekerülhessen az Android operációs rendszer. A Google az Open Automotive Alliance keretén belül öt autóipari és technológiai nagyvállalattal állt össze, amelyek között az Audin kívül a General Motors, a Hyundai, a Honda és az Nvidia is jelen van.

A kezdeményezésnek köszönhetően már idén megindulhat az autóiparban az Android operációs rendszer térhódítása, amelynek eredményeként az új autók biztonságosabbak és intuitívebbek lehetnek, mint korábban. Látva, hogy a mobileszközök piacán milyen sikereket ért el az Android, kíváncsian várjuk, az autós megvalósítás is hasonlóan sikeres lesz-e.

Persze a Google nem az egyetlen, aki be szeretne törni az autóiparba: az Apple és a Nokia szintén azon munkálkodnak, hogy szoftvereik elérhetőek legyenek a különböző autómárkák kínálatában. Az Apple Siri Eyes Free programjában már több autógyártó is részt vesz, amelyek között a Honda és a General Motors mellett a Hyundai is jelen van.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward