Az AMD válasza az Ultrabookokra

Erős GPU, 10-20%-kal alacsonyabb árak, jöhetnek az Ultrathin notebookok!

Az AMD válasza az Ultrabookokra

Az Intel tavaly robbantott az Ultrabook koncepcióval, amelynek a lényege, hogy vékony, erős gépeket tegyenek le a gyártók az asztalra, rengeteg alternatívát kínálva így a Macbook Air-eknek. A beígért 1000 dollár alatti árat viszont a legtöbb gyártónak nem sikerült tartania, vitáztak is eleget az Intellel, hogy egy kicsit nyesse meg az Ultrabookokba szánt processzorok árait. Idén elrajtolnak majd az új Ivy Bridge processzorok, amikkel olcsóbbá válhatnak az Ultrabookok, és ez valószínűleg nagyobb sikereket eredményez majd. Azt, hogy mi számít Ultrabooknak, az Intel szabja meg, hiszen a saját tervéről van szó. Nem véletlen módon így AMD processzorral szerelt gép hivatalosan nem lehet Ultrabook, még akkor sem, ha egyébként megfelel minden más követelménynek.

Márpedig az AMD sem akar kimaradni a vékony és erős gépek népszerűsítéséből, így idén a Trinity APU-k megjelenésekor elindul a saját programja, a benne szereplő gépek pedig az Ultrathin nevet kapják majd. A mobil Trinity APU-k között lesznek 17W-os TDP-vel rendelkező példányok, ezek képezik majd az AMD platformjára építő vékony laptopok alapját. Ezzel kezdetét veheti egy árverseny, az AMD ugyanis nem mindenkit megszégyenítő processzor teljesítményt ígér (ez valószínűleg nem is menne az Ivy Bridge mellett), hanem erős, sokoldalú grafikus processzort az APU-ban és 100-200 dollárral olcsóbb notebookokat a konkurenciához viszonyítva. Mivel napjainkban az esetek túlnyomó többségében nem a CPU szokott a szűk keresztmetszet lenni így az Ultrathin kategóriás gépek könnyen sikeresek lehetnek az Ultrabookokkal szemben (emlékezzünk például a Trinity APU képességeit demonstráló CES bemutatóra).

Ráadásul az AMD egyre több pénzt és időt öl abba, hogy a jövőben minél jobban kihasználják a programok az APU-k heterogén felépítését, és ahol csak lehet, bevonják a GPU-t is dolgozni. Tegnap jelentették be, hogy az Illinois-is Egyetemen létrehozták az AMD Fusion Innovációs központot ahol sok fejlesztést támogatnak majd, az egyetemen pedig külön tárgy foglalkozik majd a heterogén rendszerek lehetőségeinek kiaknázásával, neves előadókat felvonultatva.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward