Shop menü

AZ AMD ÚJ VIDEOKÁRTYÁI 12VHPWR TÁPCSATLAKOZÓVAL ÉRKEZTEK VOLNA, DE AZTÁN ELVETETTÉK A KONCEPCIÓT

Az ok egyértelmű: nem akarnak olyan tápcsatlakozót alkalmazni, ami körül nincs minden rendben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az AMD új videokártyái 12VHPWR tápcsatlakozóval érkeztek volna, de aztán elvetették a koncepciót

Az AMD kínálatában jelenleg egyetlen konzumerpiaci videokártyán sem találjuk meg a híres-hírhedt 12VHPWR tápcsatlakozót, amiből időközben újabb verzió is készült. A vállalatnál egyelőre kitartanak a szokásos hattűs és nyolctűs PCI Express tápcsatlakozók és tápaljzatok mellett, és ez a jelek szerint mindaddig így is marad, míg a 12VHPWR tápcsatlakozó teljesen megbízhatónak nem tűnik.

Erről Scott Herkelman, a GPU üzletág vezetője beszélt a Club386 munkatársának adott nyilatkozatában. A szakember kiemelte, a Radeon RX 7900-as és a Radeon RX 7600-as sorozat esetében nem tervezték az új tápkábel használatát, a nemrégiben bemutatott Radeon RX 7700 XT és a Radeon RX 7800 XT esetében azonban már tervben volt az alkalmazása. Végül azonban eltávolították a tápcsatlakozót a dizájnból, és ezt szándékosan, okkal tették. Szerinte nem szabad a felhasználókat hibáztatni olyasmiért, ami az adott gyártó hibája. Azt is kiemelte, minden ilyen hibát fel kell ismernie és felelősséget kell vállalnia értük a gyártónak, csak úgy, ahogy az AMD tette a párakamrával kapcsolatos hiba esetén. Scott Herkelman utóbbi problémát az AMD felelősségének érezte és magáénak tekintette, éppen ezért folyamatosan jelen volt a közösségi médiában.

Az AMD jelenlegi álláspontja az, hogy majd csak akkor kezdik el alkalmazni a szóban forgó tápcsatlakozót, ha az teljesen megbízható lesz és hibátlanul használhatják a videokártya-tulajdonosok. Szerinte az a gyakorlat, illetve képesség, ami alapján valaki egy adott hibát a végfelhasználóra hárít, kissé furcsa az AMD számára, illetve saját maga számára is. Ezzel alighanem arra a vizsgálati eredményre utalt, amelynek értelmében az Nvidia szerint döntő többségében felhasználói hibára vezethetőek vissza a 12VHPWR tápcsatlakozóval kapcsolatos meghibásodások.

A 12VHPWR tápcsatlakozóból azóta készült már egy új revízió, ahogy azt fentebb említettük, amelynél a tápellátás-igényt kommunikáló négytűs érzékelő-csoportot hátrébb helyzeték a foglalatban, így mindenképpen helyesen és hibátlanul kell csatlakoztatni a kábelt az aljzatba ahhoz, hogy a videokártya teljes tápellátást kaphasson.

A csatlakozók megolvadásával kapcsolatban egyébként egyre kevesebb beszámoló érkezik, de azért még mindig előfordulnak problémák, főként azoknál a cégeknél, akik elforgatott adapter-dizájnt használnak. A hiba tehát még nem tűnt el teljesen, viszont sokkal kevesebb panasz érkezik vele kapcsolatban, mint korábban. Nincs kizárva, hogy sok esetben tényleg a nem megfelelően csatlakoztatott kábel volt a probléma, a sok hír hatására pedig minden érintetthez és potenciális vásárlóhoz eljutott, kétszer is érdemes ellenőrizni, megfelelően illeszkedik-e a tápcsatlakozó az aljzatba.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére