Az AMD Socket AM5-ös processzorfoglalata LGA rendszerű lesz?

A legfrissebb pletykák szerint igen, vagyis az új processzorok az Intel megoldásaihoz hasonlítanak majd ezen a téren.

Az AMD Socket AM5-ös processzorfoglalata LGA rendszerű lesz?

Az AMD következő generációs, Socket-AM5-ös processzorfoglalatot használó központi egységeivel kapcsolatban már több pletyka is megjelent az elmúlt hónapok folyamán. A napokban egy ismert és elismert szivárogtató, ExecutableFix is megosztott néhány részletet az új processzorfoglalattal kapcsolatban, így egyre jobban kezd tisztulni a kép azzal kapcsolatban, mire is számíthatunk az új platform esetében.

A Socket-AM5 elég komoly változást hoz az AMD asztali platformjainál, ugyanis innentől kezdve az új processzorokon nem lesznek érintkezőtüskék: az AMD is átáll az LGA tokozásra, ami eddig az Intel processzorait jellemezte. Ez persze nem az első olyan alkalom, amikor a vállalat próbát tesz az LGA tokozással, hiszen a 2006-os Quad FX platform esetében már használtak Socket F típusú LGA csatlakozót, az a platform azonban az üzleti szegmensben kapott helyet anno.

Galéria megnyitása
Ilyen érintkezőket kaphatnak az új AMD processzorok is, ez még nem a Socket AM5-ös CPU aljának fotója

Az AMD Socket AM5 várhatóan 1718 darab érintkezővel rendelkezik, vagyis 18 érintkezővel többel, mint amennyit az Intel érkező Alder Lake-S processzorai használhatnak majd – utóbbiak LGA-1700-as tokozással kerülnek forgalomba, várhatóan még az év második felében. Az AMD új tokozásával beköszönt a DDR5-ös kétcsatornás memóriatámogatás kora, amiről már régóta pletykálnak – erre az időszakra természetesen a memóriagyártók is javában készülnek, így a memóriamodulok kínálata egészen biztosan bőséges lesz.

Érdekesség, hogy eddig PCI Express 5.0-s támogatásról is szó esett a Socket AM5-ös processzorokkal kapcsolatban, viszont a legfrissebb értesülések szerint ilyesmi nem áll majd rendelkezésre, marad PCI Express 4.0-s szabványon az új fejlesztés is. Ez azért is fura, mert az Intel háza táján várhatóan meglépik a PCI Express 5.0-s szabványra történő átállást az érkező Alder Lake-S processzorokkal, vagyis az AMD hátrányba kerülhet. Ez a hátrány a videokártyák szegmensében aligha lesz érezhető, de a következő generációs M.2-es SSD kártyáknál már más lehet a helyzet, azok ugyanis sokat profitálhatnának a megduplázott adatátviteli sávszélességből.

A Socket AM5-ös processzorfoglalat mellé 600-as sorozatú lapkakészletek kerülnek majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap