Shop menü

AZ AMD RDNA 4 ARCHITEKTÚRÁJA KÖRÉ ÉPÜLŐ GPU-KRÓL ÁRULKODNAK A LEGFRISSEBB LINUX LLVM PATCHEK

Egyelőre két RDNA 4-es grafikus processzor kódneve szivárgott ki, amelyekkel a jelek szerint nem a felsőkategóriát veszi célba az AMD.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az AMD RDNA 4 architektúrája köré épülő GPU-król árulkodnak a legfrissebb Linux LLVM patchek

Az AMD RDNA 3-as sorozata közel teljessé vált az elmúlt időszakban, ám a háttérben természetesen már zajlik a következő generációs GPU architektúra, az RDNA 4 körüli munka, amelynek része a megfelelő szoftveres támogatás időben történő megteremtése.

Ennek a folyamatnak a részeként az LLVM projekt nemrégiben fontos patcheket kapott, így a moduláris és újra felhasználható fordítókból, illetve számos egyéb eszközből álló készlet által támogatott GPU-k között két új modell bukkant fel, amelyek sorrendben a GFX1200 és a GFX1201 kódnevet viselik. Noha ezek elsőre nem mondanak sokat az avatatlan szemek számára, a GFX szintek mégis nagyon fontosak, hiszen megmutatják, mely architektúra köré épül az adott GPU.

Galéria megnyitása

Az eddigi GFX szintek alapján a GFX12 várhatóan az RDNA 4 architektúrát takarja, ami nagy előrelépést hozhat az RDNA 3-hoz képest – az előrelépés mértéke az RDNA 1 és az RDNA 2 közöttihez képest is nagyobb lehet, már amennyiben a számozásból indulunk ki.

Az alábbi felsorolás az eddigi és az érkező RDNA architektúrák számozásáról ad képet:

  • GFX101X: RDNA 1
  • GFX103X: RDNA 2
  • GFX11XX: RDNA 3
  • GFX115X: RDNA 3.5
  • GFX12XX: RDNA 4

A GFX kódnevek idővel arra is utalnak, hányféle új termékkel készülhet az AMD, valamint számos érdekes információról is leránthatják a leplet, már amennyiben elegendő mennyiségben és megfelelő részletességgel rendelkezésre állnak a különböző kódrészletek.

Az aktuális feltételezések szerint a GFX1200 és a GFX1201 két darab AMD RDNA 4 architektúra köré épülő grafikus processzort takar, méghozzá a NAVI 44-es, illetve a NAVI 48-as modellt. Ezek várhatóan nem felsőkategóriás, sokkal inkább belépőszintű, illetve középkategóriás gamer videokártyák fedélzetén bukkanhatnak majd fel. Előbbi 32, míg utóbbi 20 darab WGP-t, azaz Work Group Processort tartalmazhat, az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy ezeknél hogyan változik majd az aktív Stream egységek száma az RDNA 3 architektúránál megszokotthoz képest.

Jelenleg kétféle lehetőség van a Red Gaming Tech értesülései szerint, már ami az egyes grafikus processzorok felépítését illeti. 

Az RDNA 4 alapú GPU-k várható felépítése

Az első lehetséges kiépítés

  • NAVI 48: 32 WGP, 48 MB Infinity Cache, 192-bit GDDR7, PCI Express 5.0 x16
  • NAVI 44: 20 WGP, 32 MB Infinity Cache, 128-bit GDDR7, PCI Express 5.0 x8

A második lehetséges kiépítés

  • NAVI 48: 32 WGP, 32 MB Infinity Cache, 192-bit GDDR7, PCI Express 5.0 x8
  • NAVI 44: 20 WGP, 24 MB Infinity Cache, 128-bit GDDR7, PCI Express 5.0 x8

A fentiek alapján mindkét GPU PCI Express 5.0-s csatolófelületet használhat, a memória-adatsínre pedig mindkét esetben az új, GDDR7 szabványú memóriachipek kapcsolódhatnak. Az RDNA 4 alapú AMD videokártyák megjelenésére valamikor a 2024-es esztendő második felében kerülhet sor, ennél konkrétabb időpont egyelőre nem áll rendelkezésre.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére