Az AMD éppen zajló fejlesztései 3-5 év múlva érhetnek be

Az AMD első embere a Bizjournals munkatársainak adott nyilatkozatában több érdekességet is elárult.

Az AMD éppen zajló fejlesztései 3-5 év múlva érhetnek be

Az AMD első embere, Dr. Lisa Su egy meglehetősen érdekes interjút adott a Bizjournals munkatársainak, amelyben több fontos dolog is szóba került. A jelek szerint az AMD napjainkban az elmúlt évek során meghozott kedvezőtlen üzleti döntések miatt van olyan helyzetben, amilyenben, a jelenleg zajló fejlesztések pedig majd csak 3-5 év múlva gyakorolhatnak igazi hatást a piacra – addig azonban megfeszített munkára van szükség.

A vállalat CPU fronton a Zen architektúrával és a K12-es processzorokkal készül a következő csatára – ezekkel a várakozások szerint ismét versenyképessé válhat az Intellel szemben, és erre komoly szüksége lenne a cégnek.

Ugyan napjainkban a dolgok meglehetősen komoly tempóban változnak, új termékekkel nagyjából tizenkét havonta találkozhatunk, viszont a mögöttük húzódó technológiák kifejlesztése, tökéletesítése és tesztelése ennél sokkal-sokkal hosszabb időt, rendszerint több évet is igénybe vesz. Ezek után még az OEM vállalatokat is meg kell nyerni, hogy az adott gyártó terméke köré különböző konfigurációkat építsenek, úgyhogy jól látható, hogy egy-egy radikálisabb irányváltás nem megy egyik napról a másikra – de még egyik évről a másikra sem.

Dr. Lisa Su szerint jelenlegi ténykedésének hasznát, illetve hatásosságát nagyjából 5 év múlva lehet majd látni, akkor ugyanis kiderül, a ma meghozott üzleti és stratégiai döntések az akkori piaci helyzethez kellően igazodnak-e.

A jelenlegi tervek szerint a Zen mikroarchitektúra köré épülő asztali- és szerverprocesszorokat jövőre dobja piacra a vállalat, 2017 folyamán pedig beindul az első olyan processzorok sorozatgyártása is, amelyek ARMv8 kompatibilis K12-es magokkal rendelkeznek. Mind a Zen, mind pedig a K12 esetében elmondható, hogy azok már készen állnak; a vállalat szakemberei napjainkban már a "Zen+" és a "K12+" fejlesztésén munkálkodnak, de az azok köré épülő termékek majd csak 2018-ban, illetve 2019-ben kerülnek az üzletek polcaira.

Az AMD első embere tisztában van vele, hogy befektetői szemmel nézve nehéz kivárni azt az időszakot, míg az AMD ismét nyereségessé válik, hisz a befektetők az aktuális negyedéves eredmények alapján ítélik meg, illetve vizsgálják az adott céget, valamint annak fejlődését – ez természetesen maximálisan érthető is. Az is tény, hogy csak kevesen vannak olyanok, akik tisztában vannak a döntéshozás valódi értékével, annak komplexitásával és felelősségével, valamint a benne rejlő hosszabb távú potenciállal.

A fentiek összességében teljesen logikusak és érthetőek – picit úgy tűnik, mint ha az AMD vezetése e csatornán keresztül is arra kérné a befektetőket, várjanak türelemmel, idő kell a változáshoz, hiszen maga az átalakulás már elkezdődött, azaz gyümölcsei már növekednek, de csak 3-5 év múlva érnek be teljesen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward